(Nettavisen) De siste dagene har det vært fire hendelser med tre personer, to av dem under 19 år, blitt alvorlig skadd etter knivstikking og skyting i Oslo.

– Vi forstår bekymringene

Grete Lien Metlid, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, sier til Nettavisen at det ikke er noen tvil om at politiet ser alvorlig på hendelsene i Oslo den siste tiden.

– Vi forstår bekymringene, utryggheten og alvoret dette skaper hos folk.

Politilederen sier at de jobber så godt vi kan og tilnærmer seg dette så godt politiet kan. Hun sier at de derfor har mer politifolk ute og at sakene har høy prioritet i politidistriktet.

– Det er en stor bekymring at det er veldig unge gutter og menn som tyr til bruk av våpen og vold. Det får alvorlige konsekvenser for de som står bak og de som utsettes for dette, sier Metlid.

Les også

Mer politi er vel og bra. Det er likevel noe annet som helt sikkert vil stoppe den meningsløse volden

Ser ingen sammenheng mellom sakene

Felles for de fire nevnte sakene er at de har funnet sted i det offentlige rom. En av Norges mest trafikkerte taxiholdeplasser, en barnehage, en livlig sentrumsgate og lokalene til et populært utested har alle vært åsted for alvorlig hendelser.

Metlid sier at politiet ikke ser noen sammenheng mellom disse sakene utover at de skjer i nær tid og i det offentlige rom, men hun understreker at sakene fortsatt er under etterforskning.

– Det pågår etterforskning og det er en viktig å si at det allerede er gjort pågripelser. Det er viktig å oppklare sakene for å hindre at konflikter eskalerer og blir til voldsspiraler.

Metlid sier at siden samtlige av de nevnte sakene er under etterforskning, er det vanskelig å si noe konkret om dem på nåværende tidspunkt.

– Jeg går ikke inn i detaljer om den enkelte sak, men generelt når det gjelder de siste hendelsene i Oslo så ser det per nå ut som dette kan være personlige konflikter og hendelser som er basert på ting som skjer der og da. Det ligger også historikk og konflikter til grunn for flere av dem.

Les også

Her har Rebecca, Arild og Ali nettopp reddet et liv: – Han dør hvis vi ikke er på nå

Inne i periode med mange saker

Metlid sier at Oslo-politiet ser veldig alvorlig på at det skjer grove voldshendelser i det offentlige rom og at hun har forståelse for at dette skaper utrygghet for de som bor og ferdes i Oslo.

– Vi jobber på mange områder for å forebygge, det gjør vi hele året og det er også mange hendelser vi mener at vi forhindrer. Men vi er nå inne i en periode der vi har fått flere saker med nærhet i tid, uten at vi ser noen sammenheng mellom disse, sier Metlid og legger til:

– Vi vet også at vi fra tid til annen får konflikter og voldsepisoder knyttet til personer i kriminelle miljøer og at det kommer med forhøyet aktivitet i deler av året. Erfaringsbasert vet vi at dette ofte kan komme i forbindelse med vårmånedene.

– Her må mange bidra

Politilederen har også en klar oppfordring til folk i Oslo. Selv om politiet har satt inn mange tiltak – som at de er mer synlig ute i byen, er tetter på og følger meg på konfliktene – er dette en jobb politiet ikke kan gjøre på egen hånd.

– Generelt vil ikke politiet kunne løse dette alene. Vi har en viktig rolle når det skjer alvorlige hendelser, men jobben med å forebygge krever innsats fra storsamfunnet. Her må mange bidra for å forhindre at vi får unge som blir involvert i alvorlige hendelser.