I en helt ordinær rettssak om seksuell omgang med barn under 16 år – samt misbruk av stilling – ble pressen kastet på dør.

Rettssaken mot den tidligere vikarlæreren ved en alternativ skole i Oslo sentrum begynte onsdag i Oslo tingrett. Det er satt av tre dager til rettssaken.

Mannen, som i dag er 35 år, er tiltalt for gjentatte ganger i 2010 å ha hatt sex med en jente på 15 år. Han er også tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som lærer ved skolen, og utnyttet tillitsforholdet til eleven.

Ba om lukkede dører

På grunn av koronapandemien får ikke pressen være til stede i Oslo tingrett denne uka, og må følge rettssaker digitalt.

Avisa Oslo var gitt tillatelse til å følge rettssaken mot den tidligere læreren, men rett etter at aktor Bente Vengstad hadde lest opp tiltalen – og 35-åringen hadde erkjent seg ikke skyldig – ba kvinnens bistandsadvokat om ordet.

Advokat Thomas Benestad ba da om lukkede dører, og henviste til at dette var en sak det burde tas spesielle hensyn i, på grunn av at det handlet om seksuelle handlinger og at jenta kun var 15 år da det skal ha skjedd.

Benestad mente også at det var stor sannsynlighet for at kvinnen, som i dag er 26 år, ikke ønsket å forklare seg med pressen til stede. Han argumenterte videre mot at man ikke kunne vite at journalisten i Avisa Oslo fulgte saken alene, eller at rettssaken bare «sto og gikk i bakgrunn».

Benestad sa også at man ikke kunne vite om journalisten gjorde opptak av saken.

– Oppsiktsvekkende

Da dommerfullmektig Elise Gedde Metz spurte om Avisa Oslo ville uttale seg, lot det seg ikke gjøre på grunn av de digitale løsningene. Journalisten var logget inn som «muted». Til tross for forsøk på å logge inn på nytt som «unmuted», hørte ikke retten journalisten.

Da retten tok pause for å vurdere lukkede dører sendte journalisten en kort argumentasjon til dommeren på e-post, men pressen fikk ikke uttalt seg eller argumentert skikkelig slik man pleier i rettssaker der man vurderer lukkede dører.

Kort tid etter ble det vedtatt at dørene ble lukket, og pressen kastet på dør. Det reagerer generalsekretæren i Norsk Redaktørforening sterkt på.

– Etter mitt syn er dette en oppsiktsvekkende kjennelse. Det synes som om retten overhodet ikke har vurdert muligheten for å lukke dørene, men med adgang for representanter for pressen for å være tilstede, eventuelt med referatbegrensninger. Det åpnes for dette i domstollovens § 127, kombinert med § 129. I Oslo tingrett velger man ofte denne løsningen, ikke minst i saker av privat karakter, hvor siktede eller fornærmede er mindreårig, sier Arne Jensen.

Han referer til at løsningen ofte anbefales i Dommerforeningens mediehåndbok.

– At dommeren ikke synes å være klar over denne muligheten, eller har valgt ikke å vurdere den, er veldig spesielt, og veldig uheldig. Myndighetene ønsker økt oppmerksomhet om seksuelle overgrep mot mindreårige som fenomen. Da må det være mulig for mediene å rapportere fra de rettslige prosessene knyttet til slik overgrep. Det har tingretten gjort umulig, og det er uheldig, sier Jensen.