– Noen beslutninger former framtida, og i dag har byrådet tatt en sånn beslutning.

Det sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Han sier de nå har en «etterlengtet løsning» for Karbonfangst på Klemetsrud.

– Nå har vi ikke bare en plan om å gjennomføre det. Oslo skal initiere et nytt industrieventyr. Fra og med 2026 sørger vi for tidenes utslippskutt i Oslo.

I dag er det inngått en avtale mellom Oslo kommune og de nye eierne av Fortum Oslo Varme som sikrer fullfinansiering av karbonfangstanlegget på Klemetsrud. De nye eierne er Hafslund Eco, Infranode og HitecVision. Oslo kommunes eierandel i Fortum Oslo Varme, overdras til Hafslund Eco som blir majoritetseier i det nye selskapet.

– Må ta risikoen

Forbrenningsanlegget på Klemetsrud står i dag for 14 % av byens utslipp, og er med det den aktøren som slipper ut mest CO₂ i Oslo. Fra og med 2026 vil det fanges opp mot 400 000 tonn CO₂ årlig. Det tilsvarer årlige utslipp fra 200 000 biler.

– Så spør noen: Hvorfor akkurat nå? Hva er risikoen? Til det vil jeg egentlig bare si følgende: Å la være å handle er ikke et alternativ.

Johansen sier spørsmålet vi må stille oss er om klimaendringene skal løses av noen andre i en annen tid, eller om det skal løses av oss nå.

– Teknologien vi utvikler her hjemme kan selges til resten av verden. Dette er også en løsning for voksende byer over hele verden.

Slik finansieres det

Oslo kommune og selskapene legger nå inntil 6 milliarder kroner inn i prosjektet. Staten har forpliktet seg til 3 milliarder.

– Karbonfangst koster, men vi mener det er en helt nødvendig investering som må skje nå. Vi gjør det med en forventning om at regjeringen oppfyller sin del av forpliktelsene, slik at vi kan starte prosjektet fra sommeren av. Skal vi nå de globale klimamålene, trenger vi karbonfangst, sier Johansen.

Oslo kommune finansierer sitt bidrag med eksterne lån og ikke gjennom bykassa. Det etableres et aksjeselskap som er heleid av Oslo kommune. Oslo kommune stiller eksisterende aksjonærlån til Hafslund Eco som sikkerhet slik at selskapet kan låne opp inntil 2,1 milliarder kroner til å finansiere kommunens andel av prosjektet.

– I framtida vil det bli dyrere å forurense. Og selv om dette prosjektet ikke er risikofritt, ser vi for oss at et storskala karbonfangstanlegg på Klemetsrud vil lønne seg når prisen på å fange CO₂ blir lavere enn prisen på å slippe CO₂ rett ut i atmosfæren, sier Einar Wilhelmsen (MDG), finansbyråd i Oslo.

Denne uken fremmer byrådet saken for bystyret med et forslag om behandling i bystyremøtet 27. april. Partene vil kunne signere en endelig avtale når godkjennelse foreligger fra bystyret og Konkurransetilsynet.

Venstre: – En god nyhet

Nestleder i Venstres bystyregruppe, Marit Kirstine Vea, sier til Avisa Oslo at dette er en god nyhet i en ellers mørk tid.

– Her har byrådet gjort akkurat som Venstre og bystyret har bedt om, og sørget for fullfinansiering av karbonfangstanlegget. Med forbehold om at vi ikke kjenner alle detaljene rundt dette, så fremstår dette som et veldig godt grep.

Vea mener dette viser at kommunen tar ansvar og at Oslo vil gå foran i klimakampen.

– Nå skal vi kutte utslippene fra det største punktutslippet i byen. Det er et gjennombrudd i klimakampen, og teknologien som skal tas i bruk på Klemetsrud kan forhåpentligvis bli viktig som modell for slike prosjekter også i andre land og byer.

LES OGSÅ: