Etter at denne kommentaren ble publisert mandag kveld 17. juli, ble det tirsdag ettermiddag 18. juli kjent at Bjørnar Moxnes' sykemelding er blitt forlenget til og med 25. juli.

Riktig nok har Moxnes endret forklaring tre ganger, hvis vi legger godviljen til.

Den siste av dem kom før han ble sykmeldt 3. juli. Den går ut på at Moxnes, uten at det var hans vilje, hadde fått med seg solbrillene ut av butikken. Dette fordi han er distré, for deretter å bli grepet av panikk da han oppdaget at han han hadde tatt brillene uten å betale, men i stedet for å gå tilbake å betale eller levere dem tilbake, så rev han av prislappen og la dem i bagasjen. Til slutt nektet han for at han var i besittelse av brillene da en vekter oppsøkte ham.

Men, så offentliggjorde VG overvåkingsvideoen som viste hva Moxnes foretok seg inne i butikken på Gardermoen.

Den viser at det rett og slett at det mangler en saklig sammenheng mellom det Moxnes hevder har skjedd, og det som vises på videoen.

Problemet med denne saken er ikke at den er uklar.

Problemet er at den er klar.

(Jeg vet at noen, både i og utenfor Rødt, mener utenforstående ikke kan vite hva Moxnes faktisk gjør eller mener å gjøre på videoen - en anskuelse jeg finner eksotisk).

Hva nå, Rødt?

Tirsdag går sykmeldingen ut. Vi vet ikke nå om den forlenges av legen, om Moxnes varsler sin avgang, eller om han og Rødt varsler at han fortsetter, om ikke annet, så i hvert fall inntil videre.

Dersom Moxnes hadde hatt et offentlig embete, som for eksempel statsråd eller byråd, ville dette vært over for lengst. Oslos befolkning har valgt ham til Stortinget for fire år. Det betyr at Grunnloven sikrer ham plass der fram til neste valg.

Men Rødt er ikke det offentlige Norge, Rødt er et politisk parti - en privat, frivillig organisasjon der medlemmene bestemmer hvem de vil ha eller ikke ha som leder.

Vi som ikke er med i Rødt kan bare belønne eller straffe dem ved å stemme på dem eller la være, bli medlemmer eller ikke bli det.

Videre med Moxnes?

Jeg har ingen oppfatning av om Rødt bør skifte leder, det er ikke min jobb å si hva partiet vil være best tjent med. Jeg er ikke en politisk rådgiver i Rødt.

Men tror jeg Rødt kommer til å gå videre med Bjørnar Moxnes som leder?

Nei, jeg tror ikke det.

Tilliten og troverdigheten til Moxnes tror jeg er for skadet både internt i partiet og blant velgerne deres til at dette er bærekraftig.

Enkelte har gjort seg litt, hva skal vi si, poserende rause og store ved å påpeke at dette er en «liten sak». Det handler jo bare om noen solbriller, det er tross alt ikke klimakrisen han har skapt. Jeg regner med at disse ville hatt den samme overbærenheten hvis han hadde stjålet en bil? Eller en forlovelsesring hos en gullsmed?

Tilgivelse

Finnes det ikke rom for tilgivelse lenger? Joda, men tilgivelse og å beholde et partilederverv er ikke nødvendigvis størrelser som er avhengig av hverandre.

Det som avgjør hvordan skandaler i politikken ender, har selvsagt å gjøre både med skandalens størrelse og karakter. Men det som ofte er mest avgjørende, er ikke hva bare hva vedkommende har gjort, men om det man har gjort vil bli med videre og stå i veien for hvor effektiv man kan være i framtida.

Jeg har merket meg at resten av ledelsen og landsstyret i Rødt har sagt at de har tillit til Moxnes. De støtter ham. Men de oppfordrer ham ikke til å fortsette som partileder. Det har skortet på bønnerop som «vær så snill å bli, vi trenger deg med videre».

Partiet Rødt har nå flyttet hele ansvaret over på Moxnes. Det er opp til ham. Og de vil sikkert si at det var en «klok avgjørelse» idet han trekker seg.

Minner om Listhaug

Det hele minner ikke så rent lite om da Sylvi Listhaug (Frp) gikk av som justisminister i mars 2018. Den gang forsikret statsminister Erna Solberg og Listhaugs partileder Siv Jensen at de stilte seg bak og hadde full tillit til sin statsråd. De sa til og med at regjeringen ville gå av heller enn å falle henne i ryggen. Men de oppfordret henne samtidig ikke til å fortsette. De overlot beslutningen til Listhaug, som til slutt gikk av «frivillig» - av hensyn til regjeringens overlevelse.

Alt etter å ha fått et flertall mot seg i Stortinget, for øvrig etter et mistillitsforslag fremmet av Bjørnar Moxnes.

Siden 2015, da han pekte på Raymond Johansen som ny byrådsleder, har Bjørnar Moxnes vært en av Oslos viktigste og mektigste politiske profiler. Selv om han bor i en sveitservilla på Nordstrand, er han blitt proletariatets kjæledegge. I 2017 belønnet velgerne ham med å gjøre ham partiets eneste stortingsrepresentant, og den første siden 1997.

«Kronglete vei framover»

I 2021 var det Oslos velgere som sørget for at Rødt for første gang i historien kom over sperregrensen, slik at de nå har en stortingsgruppe på åtte representanter, med Moxnes som parlamentarisk leder.

Moxnes har ledet Rødt i 11 år. Når til og med Klassekampen på lederplass skriver at det blir en «kronglete vei framover», sier det sitt.