Rundt 2000 mennesker samlet seg foran Stortinget onsdag ettermiddag for å protestere mot det de mener er et elendig føde- og barseltilbud for norske kvinner.

Maria Joynt er jordmor ved ABC-klinikken på Ullevål sykehus. Hun sier barseltilbudet i både Oslo og Norge har vært nedbygd over lang tid.

– Vi ser jo at liggetiden har gått drastisk ned. Siden 2003, da var gjennomsnittet fire dager på barsel.

Reelt problem

Mandag ble det bestemt at ABC-klinikken skal stenges ned i hele sommer, noe som vil få store konsekvenser for Oslos fødende kvinner.

– Det er allerede jordmormangel, så vi må jo løpe veldig fort for å gi god omsorg og hjelp til de fødende, forteller Joynt.

Joynt viser til den store folkemengden som har møtt opp på Eidsvolls plass.

– Du ser jo her i dag at dette er et reelt problem. Folk føler ikke at de får den hjelpen de skal ha.

Når ABC-klinikken lukker dørene i sommer vil det ikke lenger bli like god tilgang på badekar, som mange kvinner ønsker å føde i.

– Det er så viktig å ha gode fødselsopplevelser, eller om den ikke blir god, at du får bearbeidet den etterpå. At noen snakker med deg, og ser deg, og tar tak i ting. Det er vanskelig når man ikke har nok ressurser på avdelingene, sier Joynt, og legger til at å forebygge er mye billigere enn å behandle.

Uansvarlig

Hun forteller at folk er fortvilet etter at nyheten om at ABC-klinikken stenger i sommer ble kjent på mandag.

– Jeg skal ha gravide på svangerskapsoppfølging i morgen, og jeg kjenner at hjertet synker i meg, for jeg føler at dette er ganske uansvarlig.

Joynt mener politikerne skyver helseforetakene foran seg.

– De tar ikke ansvar, det gjør de virkelig ikke. I tillegg er sykehusledelsen presset på økonomi, og dytter det foran seg, men da får vi et tilbud som handler mer om å holde budsjettene enn at fagligheten står i sentrum. Og som fagperson er det helt forkastelig.

– Jeg er så frustrert, det er ikke greit, legger jordmoren til og rister oppgitt på hodet.

Et annet aspekt hun peker på er trusselen mot lokaldemokratiet.

– Det er enstemmig blant politikerne i Oslo, at de vil ha ABC-klinikken. Men på Stortinget får man ikke noe gehør for det. Det tenker jeg at er et kjempestort demokratisk problem. Lokaldemokratiet må jo få lov til å bestemme hva de vil ha.

Kvinner skal ha valg

Hun håper nå at demoen utenfor Stortinget vil påvirke politikerne til å ta barselopprøret på alvor.

– Jeg håper virkelig de nå vil ta det på alvor. Jeg tror ikke Kjerkol har forstått helt at det er viktig at kvinner har valg i fødsel. At du skal få lov å velge, vil jeg ha vannfødsel, vil jeg ha epidural. Hvordan skal det være?

– Også vet vi at veldig mye er uforutsigbart i fødsel, men vi vet at det at kvinner har valg er ekstremt viktig for at det skal bli gode opplevelser.

Les også

Iben ble født 4 uker for tidlig, og trenger derfor livsviktig oppfølgning: – Systemet svikter oss

Investering for fremtiden

Tidligere byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), var også på plass utenfor Stortinget onsdag kveld.

– Jeg er opptatt av å kjempe for svangerskaps- og fødsel- og barselomsorgen, og den første tiden for familiene, og ikke minst for babyene, sier Thorkildsen, som har tatt på seg et ideelt verv som leder for organisasjonen 1001 dager.

Hun syns det er flott at så mange har møtt opp for å støtte barselopprøret.

– Nå har kvinner over hele Norge reist seg og sagt: Dette finner vi oss ikke i.

– Er det noe som er en investering for fremtiden så er det perioden kvinner går gravide, når de føder, og tiden etter, men først og fremst så bør det jo handle om respekten for halve Norges befolkning, og respekten for babyene.

Katastrofalt

Fødselslege Thorbjørn Brook Steen ved Ullevål sykehus har gitt ut en rekke bøker om graviditet, fødsel og barseltiden. Med seg på demoen har han datteren Kari på ni år.

– Jeg er her i embets medfør, og jeg er her for Kari, datteren min, som er framtiden, og som skal føde med et helhetlig og trygt fødetilbud.

Han er rystet over avgjørelsen om at ABC-klinikken skal legges ned, men sier bildet på fødetilbudet er todelt:

– Vi kan jo snakke litt om fødsels- og svangerskapstilbudet sånn rent ut fra de fysiske sidene. Det går bra, og vi gjør det relativt bra på Ullevål, som er den største avdelingen i Norge så langt. Men det er i det hele tatt ikke det samme som å si at vi har et bra helhetlig tilbud, understreker Steen.

Godt å være samlet

– Et helhetlig tilbud handler om å ta vare på kvinnen gjennom hele reisen. Fra hun blir gravid, til hun føder og etterpå. Det er noe helt annet, det som det også går på da er også ting som mentale helseplager.

– Når vi vet hvordan denne pandemien har håndtert disse fødende på et utrolig heftig vis. En tredjedel av alle kvinner kjenner på depressive tilstander, og vi vet fra før av så handler dette om ti og femten prosent, så handler det om at vi ikke har et godt nok tilbud i dag, understreker fødselslegen.

Han er derfor svært glad for å se hvor mange som har møtt opp for å støtte barselopprøret.

– Det er helt fantastisk å stå her utenfor stortinget og være samlet. Både fagfolk, brukere, og politikere. Jeg har en tro nå på at vi virkelig skal slåss for noe bedre for alle.