NYDALEN, OSLO (Nettavisen/Avisa Oslo): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at drapsmannen Zaniar Matapour utførte en ekstremistisk islamistisk terrorhandling natt til lørdag.

To menn ble drept like utenfor utestedet Per på hjørnet, i kort avstand fra utestedene London pub og Elsker, møtesteder for homofile midt i Oslo sentrum.

Politiet jobber også med hypoteser om at psykisk sykdom eller hatkriminalitet kan være årsaken til at drapene ble begått. Det er kjent at Matapour har vært koblet til den profilerte ekstreme islamisten Arfan Bhatti. I april ble Bhatti pågrepet og siktet for besittelse av kniv i bil.

Så sent som tirsdag uttalte PST at de frykter nye angrep fra islamister og andre miljøer.

– Sympatisert med IS

Nettavisen og Avisa Oslo har i flere dager hatt opplysninger om at Matapour har sympatisert med terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Men verken PST eller Oslo politidistrikt har besvart spørsmål om dette før nå.

– Hva er det som gjør at dere mener han sympatiserer med terrororganisasjoner og hvilke organisasjoner er det snakk om?

– Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det, sier PST-sjef Roger Berg til Nettavisen og Avisa Oslo.

– Der har vi gjort et stort arbeid i PST med å kartlegge de som har reist til Syria og vi har hatt en del vi har fulgt opp. Han har vært en av dem som har sympatisert med det.

– Inspirert av politisk motivert vold

Berg forteller også at de har hatt kontakt med Matapour siden 2015. Nettavisen og Avisa Oslo får opplyst at han ble kontaktet av etterretningstjenesten etter at de fikk informasjon om at han hadde kontakt med en ekstrem islamist på det sentrale Østlandet. Denne personen skal ikke ha vært Arfan Bhatti, får Nettavisen og Avisa Oslo opplyst.

– Sånn sett har vi hatt en bekymring for vedkommende og for at han kunne være en del av et ekstremt islamistisk miljø eller at han sympatiserer med ekstrem islamistisk ideologi og være villig til å begå politisk motivert vold. Det har vi gjort vurderinger av tilbake i tid, sier PST-sjefen.

– Hvordan har dere avdekket denne sympatiseringen?

– Det vil jeg ikke komme inn på.

PST mener at Matapour har uttrykt sympati når IS har publisert brutale videoer som inneholder halshogging og andre drap med torturmetoder som drukning, brenning og å kaste homofile personer ut fra blokker på flere etasjer.

– IS har utgitt videoer med halshogging, det er kjent at dette har foregått. Da har det vært personer som har sympatisert med det IS står for. Vi har vurdert at siktede har vært i vårt søkelys fordi han har vært inspirert av en ideologi og politisk motivert vold, sier Berg.

– Vi har hatt bekymring for ham som person, snakket med ham og hatt kontakt med ham for å kartlegge og forebygge.

Medforsvarer for Matapour, Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier til Nettavisen og Avisa Oslo at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS eller hylling av videoer.

– Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva mediene skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

– Svært uheldig

Heiberg advarer PST mot å forhåndsdømme deres klient. Han er tydelig på at noe motiv ikke er mulig å si noe om per nå.

– Vår vurdering, basert på det som er fremkommet så langt i saken, er at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å si noe nærmere om hvilket motiv, om noe, siktede hadde for de aktuelle handlingene. Jeg leser tingrettens fengslingskjennelse som at retten der er enig med oss i det, sier Heiberg.

– Dersom Bergs uttalelser skal forstås slik at PST allerede har konkludert, er det svært uheldig. Motivet bør etterforskes videre uten at PST låser seg til hypoteser det per nå ikke er bevismessig dekning for.

Den 43 år gamle mannen har nektet å forklare seg for politiet selv om de lempet metoden med å tilby at det ikke skulle gjøres lyd- og videoopptak under utspørringen.

Når han ikke har latt seg avhøre er motivet for drapshandlingene ukjent. Men det er på det rene at han over lang tid, ifølge eksperter på psykisk helse, har slitt med psykisk helse. I dokumenter fra 2005 går det frem at han har hatt PTSD og vrangforestillinger.

I 2010 skal en epikrise ha vist at han fikk diagnosen paranoid schizofreni. Så sent som i fjor slo en sakkyndig fast at Matapour «strever med egen virkelighetsoppfatning».