Regjeringen stiller opp for ungdommen. Nylig ble det vedtatt en krisepakke rettet mot psykisk helse. Der får Oslo over 19,5 millioner til å hjelpe sårbare barn, i tillegg får Oslo en andel av kommunepakken på 100 millioner til kommunale lavterskeltilbud.

Bidraget fra regjeringen er kjærkomment, men mye tyder på at behovet kan være enda større. Mange ungdom har hatt det tøft de siste månedene. Det er derfor helt avgjørende at byrådet strekker seg lenger for å sikre at bydelene ruster opp helsetilbudet sitt til ungdom, og prioriterer dette allerede i revidert budsjett.

Det kan ikke være sånn at Oslo trenger øremerkede midler fra regjeringspartiene og Frp for å løse egne utfordringer.

Det er bred faglig enighet om at mange ungdom og unge voksne sliter på grunn av pandemien og de inngripende tiltakene vi har vært nødt til å innføre. Det er mange og varierte utfordringer, men de har det til felles at det trengs ekstra innsats nå for å hjelpe i den akutte situasjonen vi er i samt å forebygge for å unngå fremtidige langvarige problemer.

SVs Kari Elisabeth Kaski skal ha ros for å ha lagt ideologien til side og for å ha foreslått at kommunen bør benytte private psykologer når det er behov for det. (Les Avisa Oslos intervju med Kaski her).

Vi støtter gjerne hennes oppfordring til å opprette en statlig refusjonsordning, men i påvente av et svar fra regjeringen så er det ikke noe i veien for at byrådet allerede nå bruker noe av midlene fra regjeringen til å kjøpe timer hos private psykologer. Også SV i byråd kan vel legge ideologiske skylapper til side under en pandemi?

De ideelle og frivillige organisasjonene er viktige samarbeidspartnere med kommunen i satsingen på barn og unge. Deres arbeid med ungdomsklubber, kontakttelefoner, rusarbeid, samtalegrupper osv. er en integrert og helt avgjørende del av tilbudet til barn og unge. Organisasjonene rapporterer om økende behov for sine tjenester. Oslo kommune må nå gå i dialog med disse for å kartlegge hvor behovene er størst og så bevilge mer penger der det gir størst effekt.

Vi synes det er fantastisk å se Unge Høyre og AUF stå sammen i sine krav til byrådet. Det er desto tristere å lese byrådens kommentar. Hun svarer på autopilot om initiativ de har tatt over de siste fem årene, fint det, men nå dreier det seg om en ekstraordinær situasjon. Da burde hun heller tatt imot ungdomspartienes invitasjon med åpne armer og takket for initiativet. Så kan hun samtidig følge opp sin partikamerat Kaskis forslag om å øke psykologdekningen gjennom en rammeavtale med privatpraktiserende psykologer.