Selv er jeg en sterk motstander av at Qatar utnytter migrantarbeidere, og generelt er jeg en sterk kritiker av maktmisbruk, enten det er Saudi-Arabia, Russland, Israel, eller Kina.

Jeg reagerer ikke på at Qatar kritiseres og boikottes. Deres umenneskelige behandling av migrantarbeidere må stanses. Heldigvis har mennesker og organisasjoner rundt om i verden begynt å legge et enormt press på Qatar. Forhåpentligvis vil dette bidra til bedre levekår for to millioner gjestearbeidere.

Jeg er både glad og trist samtidig. Glad fordi så mange har åpnet øynene om korrupsjon, bestikkelser og bedrageri– som dessverre alltid har eksistert i FIFA. Trist fordi jeg skulle ønske vi reagerte på samme måte, uansett vertsland.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Lettere å kritisere et arabisk land i Midtøsten?

I 2018 arrangerte Russland VM i fotball. I følge Amnesty er det daglige brudd på menneskerettigheter i landet. Barn i fengsler, vold mot kvinner, overgripere som ikke får straff, etniske minoriteter som utsettes for vold, og vilkårlige arrestasjon er eksempler på dette.

I år ble OL arrangert i Beijing, mens landet holdt over én million etniske minoriteter i interneringsleirer. Amnesty International har siden 2018 slått fast at det er snakk om mistenkeliggjøring, systematisk undertrykking, mishandling og tortur. Hvorfor hørte man så lite om dette i mediene? Hvorfor var det så få som boikottet OL? Det kan virke som at hovedårsaken til at kritikken mot Qatar er særlig fremtredende kan skyldes allerede etablerte fordommer.

Kan det være at det er lettere å kritisere og boikotte et arabisk land i Midtøsten vi ikke har et forhold til?

Hvorfor ellers reagerte man ikke under VM i Russland eller OL i Kina?

Så lenge vi er selektive i vår fordømmelse av urett, og så lenge vi baserer vår fordømmelse på hvem som utfører uretten - ikke uretten i seg selv - kvitter vi oss ikke med maktmisbruk og korrupsjon. Å fordømme og boikotte basert på uvitenhet, fordommer eller forutinntatte holdninger man allerede har til et geografisk område er ikke heltemodig. Tvert i mot bidrar det kun til å opprettholde maktmisbruk, undertrykkelse og korrupsjon andre steder.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Jeg skal se fotball-VM uten skam

Les også

En fotballelsker skal boikotte Qatar-VM. Dette skal jeg gjøre i stedet

Les også

Færre til å steke vafler og trøste små fotballspillere