I et intervju med Avisa Oslo tar Abid Raja bladet fra munnen og forteller hva han mener om at kulturlivet i Oslo har vært nedstengt i seks måneder.

Han viser til at nasjonale regler tillater at man kan samles hundre stykker hvis man sitter ved faste plasser.

– Jeg bor i Oslo selv og er glad i byen, men nå er det gått seks måneder. Og nå vil jeg anmode Raymond om å prioritere kulturen. Oslos befolkning trenger å være på teater, kino og være på operaen. Det trenger også kulturlivet, mener kulturministeren.

Raja sier regjeringen, siden korona inntraff, har gjort det som er mulig å gjøre for å prioritere å holde kultur, frivillighet og idrett åpent.

– Med unntak av de få ukene rundt påsken, har vi nasjonalt klart å holde kulturlivet delvis åpent, sier Raja til Avisa Oslo.

– Hadde Oslo fulgt dette, kunne for eksempel Operaen vært åpen. Men Oslo har sine egne regler. De reglene er det Raymond Johansen som har bestemt, og den døra har vært stengt siden starten av november, sier Raja.

Nå kommer han altså med en klar oppfordring til byrådsleder Johansen (Ap):

– Jeg vil anmode på det høfligste at Raymond Johansen om å prioritere kulturlivet i Oslo når han nå skal starte med gjenåpningen. Selv om det bare er femti som kan komme på kino, teater eller opera, så vet jeg at kulturlivet brenner etter å vise fram sin kunstneriske aktivitet.

Raja understreker at han forstår at Oslo kommune i mange perioder har hatt behov for å begrense mobiliteten, men peker på at det har gått over et halvt år siden kulturlivet i hovedstaden ble stengt ned.

– Er det du sier at du skulle sett at kulturlivet i Oslo åpnet tidligere?

– Jeg skulle gjerne sett at Oslo kommune hadde klart å være noe mer tilpasningsdyktige når det gjelder å se om det var mulig å ha noen institusjoner i Oslo åpne.

– En ting er at operaen ikke kan selge 1500 billetter, eller at Nationaltheatret ikke kan fylles til randen. Det skjønner alle. Men at det ikke er plass til ti, tjue, tretti og femti, det er jeg usikker på om har vært en klok beslutning eller ikke.

Raja understreker enda en gang at dette handler om at Oslo nå har vært mer eller mindre helt stengt i seks måneder.

– Jeg tror det er viktig at også Raymond Johansen gjør seg noen refleksjoner rundt dette, og ser om det er en klok vei videre, eller om man skal prioritere kultur også i Oslo.

– Men kan Oslo klare å holde trenden med nedadgående smitte også med et delvis åpent kulturliv?

– Det er ingen andre enn Oslos befolkning som har ofret mer under koronaen. Det tror jeg alle skjønner, at man må ha gjort for å holde smitten nede. Men kulturlivet har vært i en særklasse når det gjelder å følge smittevernrådene.

Raja poengterer at han ikke ønsker full åpning, men at det bør være mulig å åpne deler av kulturlivet nå.

Johansen: – Fei for egen dør

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) mener uttalelsene fra Raja er «merkelige signaler».

– Så vidt jeg kan vurdere er det også i strid med de signalene vi ellers har fått fra helseministeren og nasjonale helsemyndigheter. Hvis dette nå er en ny linje fra nasjonale myndigheter er det noe vi trenger å få bekreftet, skriver Johansen i en e-post til Avisa Oslo.

Johansen sår også tvil om timingen for Raja sitt utspill.

– Hvis dette derimot er en slags markering i forbindelse med Venstres landsmøte fra en presset kulturminister vil jeg si: Fei for egen dør og sørg for gode kompensasjonsordninger for kulturlivet. Raja har selv oppfordret kulturlivet til aktivitet, men ikke vært i stand til å skaffe til veie økonomisk støtte til alle som faktisk fulgte oppfordringen hans, sier Johansen.

Byrådslederen understreker at smittetallene fortsatt er høye i byen, og at byrådet ikke ønsker å åpne for raskt.

– Selvsagt er vi opptatt av kulturlivet i Oslo og ønsker at det skal kunne gjenåpne, men smittetallene er fremdeles høye og vi ønsker å kunne åpne for godt når vi gjenåpner og ikke risikere en ny nedstenging fordi vi åpner for tidlig, avslutter Johansen.

Økonpmiske pakker til august

– Det er ingen hemmelighet at Oslos kultur- og næringsliv har blødd under pandemien som følge av påbud om å holde stengt over lengre perioder. Hvordan skal man få disse sektorene tilbake på beina slik de var før pandemien, etter krisen? Hva kan de med sikkerhet forvente?

– Nå har vi ordninger for kultursektoren, frivillighet og idretten. Foreløpig varer de ut august. Men jeg fastholder at så lenge vi har koronarestriksjoner som rammer frivilligheten, idretten og kulturen, så skal regjeringen fortsette å stille opp med økonomiske pakker for å ivare ta det, svarer kulturminister Abid Raja.

– Nå er vi oppe i 9,1 milliarder fra kulturbudsjettet alene. Mye av det vil også komme til Oslo, legger han til.

Fortsatt utredning på vaksinepass

På spørsmål om hvor raskt oslofolk kan forvente å ta i bruk de mye omtalte vaksinepassene, hva konkret man kan bruke et slikt pass til og hvem som kan få det, svarer Raja at det er satt ned en sommergruppe som skal se på to alternativer.

– Det ene er å vurdere bruk av vaksinepass – eller koronasertifikat – og det andre er å vurdere bruk av hurtigtester for å slippe flere inn på arrangementer. Dette er brakt videre til FHI, og vi er nå i gang med å utrede dette.

– Det må være sånn at de som har et sånt type sertifikat ikke kan jukse seg til det.

– Men kan du si noe konkret om hva det kan brukes til?

– For eksempel å ha et arrangement med langt flere til stede, svarer kulturministeren.