Den israelske ambassadøren deltar i minnemarkeringen for ofrene etter Hamas-angrepet på Israel 7. oktober, som holdes i Oslo rådhus lørdag kveld. Det får gruppeleder i MDG, Sirin Stav, til å reagere:

– Mens land over hele verden fordømmer Israel, og flere land velger å utvise israelske ambassadører, så velger Oslos ordfører å invitere ambassadøren inn i varmen på rådhuset, sier hun til Avisa Oslo fredag kveld.

Omdiskutert

Det var mandag denne uken at forretningsutvalget i Oslo bystyre behandlet forslaget fra ordføreren.

Hele saken startet med et Rødt-forslag. Det gikk ut på at Oslo rådhus skulle lyses opp i Palestinas farger på FN-dagen den 29. november, slik kommunen tidligere har gjort for Ukraina.

Dette ble imidlertid problematisert i forretningsutvalget den 6. november.

Da foreslo Arbeiderpartiet at det heller skulle flagges. Saken ble utsatt, og i møtet mandag denne uken foreslo Lindboe at det også skulle holdes en markering til støtte for de israelske ofrene for Hamas-terroren. Dette etter at hun hadde blitt kontaktet av Det Mosaiske Trossamfund.

– Dette var et forslag hun kastet ut over bordet, og vi fikk ikke tid til å sette oss inn i det eller stille spørsmål om programmet, sier Sirin Stav fredag kveld.

Frykter det oppfattes som støtte

Hun reagerer sterkt på at ordføreren har invitert den israelske ambassadøren uten å orientere forretningsutvalget.

– Tror du noen ville stemt annerledes dersom ordføreren hadde informert om at ambassadøren ville bli invitert?

– Det kan godt hende, men nå var det de borgerlige partiene som stemte for. Men det er spesielt å ikke informere forretningsutvalget om dette. Det er ikke vanlig at en ordfører tvinger gjennom et forslag på den måten hun gjorde her, sier Stav.

– Jeg tror intensjonen er god, men det betyr ikke at det er greit å invitere den israelske regjeringens øverste representant i Norge inn på rådhuset. Jeg frykter at dette kan oppfattes en støtte fra Høyre og Lindboe til den israelske regjeringen, legger hun til.

– En historisk skandale

Også Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri, retter kraftig skyts mot avgjørelsen om å invitere ambassadøren uten å informere

– Å invitere en ambassadør som representerer dette landet er ufattelig. Jeg finner ikke ord. Det er virkelig en historisk skandale, sier han.

Han mener ambassadørens tilstedeværelse er problematisk:

– Dette var ikke vårt opprinnelige ønske, men når det først blir en slik markering hadde jeg håpet det ble holdt for jødene i Oslo og trossamfunnet. Å involvere ambassadøren er å politisere markeringen og vise støtte til dette forferdelige Israel.

Han legger til:

– Å invitere ambassadøren er å politisere markeringen og legitimere et av verdens historienes verste terrorregimer. Det er en hodeløs og forkastelig beslutning fra høyrebyrådet og ordfører Anne Lindboe. Invitasjonen må trekkes tilbake sporenstreks. Alt annet vil være en skamplett på fredsbyen Oslo.

Ordføreren: – Det ønsket respekterte vi

Avisa Oslo har forsøkt å få tak i ordføreren for å svare på kritikken. Hun svarer lørdag formiddag via Høyres bystyrerepresentant Mehmet Kaan Inan.

– Vi er glade for at den norske regjeringen vil være representert for å vise solidaritet og deltakelse. Nå ser jeg frem til to verdige og fine minnemarkeringer. Rådhuset er Oslos storstue, og jeg vil at Oslo skal være en by for alle. Det skal være trygt å bo og leve her, sier Lindboe.

Hun påpeker at beslutningen om to minneseremonier ble tatt mandag denne uken.

– Det var heller ikke slik at et detaljert program var klart når forretningsutvalgsmøte startet, påpeker hun.

Lindboe opplyser om at det etter mandagens møte ble igangsatt et arbeid for å sette sammen et detaljert program.

– Det kom et eksplisitt ønske fra Det Mosaiske Trossamfunn om å invitere den israelske ambassadøren som sivil gjest, og det ønsket respekterte vi. Tilsvarende er den palestinske ambassadøren invitert til arrangementet neste uke, svarer Lindboe.

Les også

En bitter pille å svelge

Les også

Alle snakket lavt. Stotringen ville ingen ende ta