– Jeg vil be hele Oslo møte opp på Rådhusplassen mandag klokka 19.30, for å vise at vi står skulder med skulder med det skeive miljøet og Oslo Pride, skriver Raymond Johansen på Facebook søndag.

Mandag ber politiet folk holde seg unna markeringen:

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten, sier politiinspektør Martin Strand på en pressekonferanse på politihuset.

Nå renner reaksjonene inn.

– Folk er redde, folk er skremt, folk er traumatisert. Hva hadde politiet trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker, spør Jon Reidar Øyan til Avisa Oslo.

Han er helse- og sosialpolitisk talsperson for Oslo Arbeiderparti og leder av homonettverket i Arbeiderpartiet.

– Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangementet kommer til å samle flere titusener av mennesker. Det må politiet ha forstått da denne ideen kom opp på søndagen, fortsetter Øyan.

– Veldig forvirrende

Rødt-politiker Sofia Rana mener politiets anbefaling bør trosses. På spørsmål om hvorfor, sier hun følgende til Avisa Oslo:

– Jeg mener det er viktigere enn noen gang å gå ut på gata og støtte den skeive bevegelsen. Folk trenger å samles og være der for hverandre nå. Oslo trenger samhold. Politiet klarer å mobilisere fullt i «riot gear» når rasister inntar gater og torg for å spraye tåregass på antirasister. Da burde de klare å beskytte folk som vil samles i solidaritet nå.


Bystyrepolitiker Morten Edvardsen (Sp) synes at kommunikasjonen fra politiet er veldig forvirrende.

– De må hele tiden ha forstått at mange har et behov for å samles, støtte ofrene, de pårørende og de skeive, sier Edvardsen.

– Det jævlige nå er at politiet sier at du selv har valgt å utsette deg for fare om du drar til rådhusplassen. Vi trenger at de konkretiserer hva den konkrete faren er, fortsetter han.

Han mener at utspillet fra politiet skaper mer frykt blant alle som fra før av er redde og usikre etter lørdagens skyting. Edvardsen mener også at politiet må kunne sikre et arrangement innenfor et begrenset område.

Videre forutsetter han at politiet informerte arrangørene om sin fraråding før de gikk ut i mediene.

– Har du tillit til politiets vurderinger her?

– Vi må jo forholde oss til de rådene som kommer, men når de ikke sier at det foreligger konkrete trusler, må de konkretisere hvorfor de ikke vil at vi skal samles. De må også svare for hvorfor de ikke kan sikre innbyggernes trygghet på et begrenset område.

Ikke tillit til politiet

Venstres bystyregruppeleder Hallstein Bjercke kaller situasjonen totalt uakseptabel.

- Dersom politiet ikke er i stand til å beskytte ytringsfriheten og forsamlingsretten i byen vår får de be om bistand fra Forsvaret. Særlig på et tidspunkt som dette har vi Oslo-folk behov for å samles, sørge sammen og vise styrke sammen.

Han fortsetter:

- Helt grunnleggende verdier er angrepet - da må vi som samfunn være i stand til å svare. Jeg forventer at politiet og justisministeren gjør det som er nødvendig for å raskest mulig sikre at Oslo-folk kan samles og ytre seg under trygge rammer.

- Signaleffekten av å avlyse nå er formidabel. Det bidrar selvsagt til å skape følelsen av uttryghet for utsatte for. Her burde politiet gjørt alt i dem makt til skape trygghet for alle som deltar. Kjærlighet og ikke frykt vil alltid seirer, sier SVs Abdi Said.

Bystyrepolitiker Rauand Ismail (MDG) refser også politiet.

– Da NRK spurte meg hva jeg har kjent mest på, var jeg ærlig og sa at jeg er aller mest sint. En følelse jeg ikke liker å ha. En av mange ting som har gjort meg sint er å ikke få konkrete begrunnelser for hvorfor politiet ikke tror de kan beskytte vår rett til å samle oss, skriver han i en Twitter-melding.

Også blant folk flest på Twitter er reaksjonene mange. Flere skriver nå flere at de kommer til å trosse politiets råd.

«Har jeg tillit til at politiet holder meg trygg? Nei. Kommer jeg likevel til å være på Rådhusplassen? Ja. Forventet jeg konsekvenser for dette rotet? Ja.»