Ved møtestart onsdag morgen la Cecilie Lyngby og hennes gruppe på to representanter i Oslo bystyre frem et skriftlig mistillitsforslag mot Raymond Johansen og hans rødgrønne byråd av Ap, MDG og SV. Saken skal behandles på neste bystyremøte i mai.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger FNB har skiftet navn til «Folkets Parti».

Hva skal Raymond Johansen svare på dette? (Høyre har allerede sagt at de vil stemme mot forslaget).

Under ordinære omstendigheter er det ikke min oppgave å gi råd til politikere, og i særlig grad ikke de på toppen av maktpyramiden, men i dette tilfellet lar vi nåde gå for rett:

Villedende reklame

Byrådslederen bør anmelde «Folkets Parti» for brudd på markedsføringsloven. Rådet er gratis. Sånn må det gå når selve partinavnet ikke kan oppfattes som annet enn «villedende reklame».

Vi hadde trengt en juridisk avklaring av dette, helst før valget 11. september.

«Folkets»?

Hvor er alt folket som dette «partiet» hevder å være til for? De befinner seg kanskje i Oslo, men støtter på ingen måte «Folkets Parti».

Det var altså «Folkeaksjonen nei til mer bompenger FNB» som stilte til valg i 2019.

Ved en misforståelse fikk de 5,8 prosent av stemmene og fire av bystyrets i alt 59 mandater. Over 21.000 stemte på dem.

En misforståelse?

Ja.

I månedene før valgkampen dette året ble det, sterkt forsinket, satt opp en haug flunkende nye bomstasjoner i Oslo. Dette ble, særlig i ytre by i øst og sør, tolket som at bompengeregningen ville bli enda høyere enn de allerede var. Mange var fly forbannet.

Det ble mindre bompenger

Det hjalp ikke hva det store flertallet av politikerne forsikret dem om: Vi setter opp nye bomstasjoner i indre by slik at regningene blir lavere i ytre by, ved at de som bor i indre by også må betale bompenger når de kjører internt i indre by. Man garanterte at dette grepet ville føre til at bompengeregningene ville bli lavere i ytre by.

Det gikk ikke hjem, for å si det forsiktig. FNB fikk nesten alle stemmene sine i ytre by. I Alna fikk de 15,1 prosent og ble nest største «parti». 13,7 og tredje størst i Stovner. 11 prosent og tredje største parti i Søndre Nordstrand. 10,8 prosent og tredje størst i Grorud bydel. Aps oppslutning falt fra 32 til 20 prosent på valgdagen.

Men i Frogner bydel ble det 2,4 prosent, 2,2 prosent i Vestre Aker og 2,1 prosent i Ullern. I sentrumsbydelene og på vestkanten ble FNB aldri noe annet enn småtterier.

FNB kan takke høyere makter for at den første bompengeregningen kom først en uke eller to etter valget i 2019.

Da kunne nemlig alle som kjører bil i ytre by i øst og sør konstatere at regningene hadde krympet betraktelig.

Siden oktober 2019 har det da heller knapt vært mulig for meningsmålingsinstituttene å finne en eneste sjel som vil stemme på bompengelisten noe sted i byen.

Borte vekk!

Poff!

Borte vekk, har opphørt å eksistere!

Overdriver jeg? Nei, det lar seg knapt gjøre i dette helt spesielle tilfellet. Ved stortingsvalget i 2021 var Cecilie Lyngby førstekandidat.

Resultat? 0,3 prosent!

«Parti»?

Vel, noe slikt er freidig å hevde i dag.

Allerede i det første møtet i FNBs bystyregruppe, i oktober 2019, brøt Danny Chaudry ut og ble uavhengig representant. Man hadde altså gått fra fire til tre mandater før første bystyremøte var avholdt. I seg selv en sterk prestasjon. Den 30. mai i fjor meldte i tillegg Bjørn Revil, som hadde vært FNBs gruppeleder siden valget, overgang til Frp. Nå er «partiet» bare to, Cecilie Lyngby og Britt Fossum.

Kvaliteten på mistillitsforslaget mot Raymond Johansen og hans byråd kan nok forklare hvorfor FNB – som byttet navn til «Folkets Parti» – ligger med brukket rygg. Det er ganske underholdende å lese:

Alt er elendig!

«Folkets Parti fremmer herved mistillitsforslag med følgende bakgrunn.

Folkets Parti (tidligere Folkeaksjonen nei til mer bompenger FNB) fremmer med dette mistillitsforslag mot byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Hovedårsaken til mistilliten skyldes at byrådslederen og hans byråder har vanskjøttet Oslo kommune gjennom uansvarlig økonomisk styring. Antallet budsjettsprekker i byrådets ulike prosjekter er svært mange. Fornebubanen, vannprosjektet, Klemetsrud-anlegget er alle byggeprosjekter som er helt ute av økonomisk kostnadskontroll.

Videre har pressen avslørt at byrådet ved byrådslederen står ansvarlig for grov omsorgssvikt ved en rekke kommunale tilbud til syke og eldre. Heller ikke innenfor skolen har byrådet hatt god nok kvalitetskontroll, og byen som sådan er ikke lenger trygg når det kommer til bilbranner, knivstikking, voldsutøvelse, voldtekter og annen kriminell virksomhet.

Raymond Johansen har selv sagt at han er ansvarlig for alt som skjer i Oslo. Folkets Parti ber derfor Johansen om å ta det ansvaret ved å trekke seg som byrådsleder.

Forslag til vedtak:

Byrådsleder Raymond Johansen har ikke bystyrets tillit».

Alt er elendig, bånn i bøtta og terningkast null!

At dette rælet når toppen av alle nasjonale og lokale nyhetsmedier, min egen avis inkludert, toppes bare av at jeg selv gidder å sette meg ned å skrive denne kommentaren om sludderet.

Vi lever i sannhet i underlige tider.

Så underlige at det fort bare er Forbrukerrådets vurdering av markedsføringsloven som står mellom oss og barbariet.