– Vi kan ha en del timer foran oss. Selv om det ser krevende ut, så er det altså 60 prosent av stemmene som er talt opp, sier byrådsleder Raymond Johansen fra talerstolen på Aps valgvake mandag kveld.

Når 60,3 prosent av alle stemmene er talt opp, viser tallene at Arbeiderpartiet går tilbake to prosentpoeng siden lokalvalget i 2019, til 18 prosent i oppslutning. Dermed ligger de hele 16,7 prosentpoeng bak Høyre, som foreløpig har fått 34,7 prosent av forhåndsstemmene.

Med 59 plasser i bystyret, er det blokken som først når 30 mandater etter alle stemmene er talt opp som stikker av med seieren. Med alle forhåndsstemmene talt opp, som utgjør rundt halvparten av alle stemmene, har Arbeiderpartiet foreløpig bare elleve mandater, mot Høyres 22 mandater. Dette er igjen en økning på sju mandater for Høyres del, sammenliknet med forrige lokalvalg i 2019.

Klokken 21.00 mandag kveld ble forhåndsstemmene offentliggjort, og utgjør kun 48,1 prosent av alle stemmene i Oslo. De resterende 52 prosentene fra selve valgdagen telles opp fortløpende gjennom kvelden.

– Det er ikke over før den feite dama synger

På vei ned fra scenen snakket Johansen med pressen:

– 60 prosent er opptelt. Det er ingen tvil om at dette kommer til å bli krevende. Men det er ikke over før den feite dama synger

– Hvordan har det vært på bakrommet de siste timene? Må ha

– Jeg har rundt bordet går jeg og går og går, hvis du ser på teppet der inne ser du en tydelig sti. Ingenting er over før det er over. Men det er ingen tvil om at det ser krevende ut. I 2005 gikk jeg og sa det samme.

– Nå har Venstre sagt at de vil samarbeide med Høyre, har du hatt et håp om et samarbeid med dem?

– Venstre har sagt at de vil samarbeid med Høyre hele tiden.

– Det kunne jo vært en løsning å ta en telefon til Bjercke?

– Jeg snakker med alle. Hvis noen vil snakke så får de bare ringe. Men Høyre har vært veldig tydelige på at de vil samarbeid med Høyre også får de med Frp på kjøpet.

– Er du ferdig i politikken hvsi det ikke går veien?

– Nå skal jeg hjem og sove, og skal grytidlig opp i morra.

Ikke godt nok – men...

– Det telles fortsatt, men vi må være ærlige og si det som det er. Det er ikke godt nok. Ambisjonene er større. Vårt mål er selvfølgelig å være landets største parti, sa Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre under Aps valgvake mandag kveld.

Tidligere i AOs direktesending fra valgkvelden, uttalte AOs politiske redaktør, Eirik Mosveen, at Arbeiderpartiet også anser et borgerlig flertall som det mest sannsynlige.

– Men, legger han til:

– Jeg er litt forsiktig likevel, for 40 prosent av stemmene er ikke talt opp. Politikk er et nullsumspill, og hvis man har fremgang for noen av partiene, ikke nødvendigvis bare for Arbeiderpartiet og høyre, men internt på noen av sidene, kan det fort påvirke resultatene, og det kan bli jevnere. Det er en økt forventning og optimisme hos Høyre, men vi kan ikke si med sikkerhet hva vi vil finne når de resterende 40 prosentene er talt opp.

– Når 40 prosent gjenstår, og vi ikke aner hvor i byen forhåndsstemmene kommer fra, og forhåndsstemmene er overrepresentert i vest, så kan det gi utslag. Poenget er her at det ikke kan være veldig store utslag før det blir jevnere igjen. Dersom flere i øst i mindre grad har forhåndsstemt, kan det gi ekstra desimaler til de rødgrønne partiene, på de borgerlige partienes bekostning, sier Eirik Mosveen, politisk redaktør i AO, og legger til:

– Det kan også gjøre noe med den interne fordelingen på borgerlig side, og hvor mange mandatberegningen.

I år er det rekordmange som har forhåndsstemt, og langt flere har forhåndsstemt i Oslo Vest enn i øst. Valgdeltakelsen pleier å være vesentlig høyere i vest, der rundt 80 prosent av befolkningen stemmer, mot 60 prosent valgdeltakelse i øst.

Hva dette vil ha å si for Arbeiderpartiet i årets valg, er for tidlig å si mandag kveld, ettersom valgdeltakelsen på bydelsnivå offentliggjøres når alle stemmene er opptalt.