Siden 2015 har det rødgrønne byrådet bestående av Ap, MDG og SV inngått alle budsjetter med Rødt. Det er også Rødt som sikrer at Raymond Johansen har makten i Oslo.

Men om revidert budsjett har forhandlingene med Rødt gått dårlig. Det er ikke blitt noen avtale. Byrådspartiene gjorde da noe helt nytt: De gikk til et av partiene som satt i det borgerlige byrådet for å få til en avtale.

Byrådspartiene og Venstre ble imidlertid ikke enige:

– Byrådet prøvde å få oss med på budsjettforlik i 11. time. Vi forhandlet konstruktivt, men kom ikke i mål.

Det sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.

Rødt ikke informert

I bystyremøtet, som pågår nå, har de hemmelige samtalene ikke vært nevnt.

Til Avisa Oslo, sier Aps gruppeleder Andreas Halse nå:

– Rødt bestemte seg for at de ikke ville lande noe med oss. Da hørte vi med Venstre om de var interessert å få til en løsning. Svaret vi fikk visste vel tydelig at det var de ikke interessert i.

– Bjercke kaller samtalene konstruktive. Er du enig i det?

– Nja. Vi avslutta ganske fort fordi vi så at vi var langt fra hverandre, skriver Halse i en SMS.

Rødt ble på sin side klare over at det hadde pågått hemmelige samtaler klokken 17.15 – et kvarter før bystyret skulle diskutere det reviderte budsjettet.

– Jeg fikk vite det for en halv time siden, men aner ikke hva Venstre fikk tilbud om. Når byrådet ikke klarer å enes med verken Rødt eller Venstre, så har de åpenbart ikke gjort nok for å komme de folkevalgte i møte, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud.

På spørsmål om hva gruppelederen, hvis parti hvert år fram til i år har sikret flertall for budsjett, syns om at de ikke ble informert, svarer hun følgende:

– At vi ikke ble informert har jeg full forståelse for. Byrådet har ikke for vane å informere Rødt om hemmelige forhandlinger de har om stort og smått.

Sjuårskrisa

Avisa Oslo erfarer at det var strid om penger i skolen, billigere billetter på buss, trikk og bane og rusomsorg som gjorde at Venstre ikke kunne gå med byrådet.

– Etter to år med pandemi og mye hjemmeskole var forventningene til byrådets skolebudsjett høye og de blir på ingen måte innfridd. Det skolen trenger nå ikke er et kutt, men økte budsjetter, sa Haakon Riekles fra Venstre under bystyremøtet onsdag ettermiddag.

Avisa Oslo kjenner til at det var Arbeiderpartiets gruppeleder og leder finansutvalget Andreas Halse som forhandlet på vegne av byrådet.

Opposisjonen har gått sammen om en rekke saker innen kollektivtransport, rusomsorg og utdanning. Byrådspartiene har på sin side vært misfornøyde med at de andre legger opp til det de mener er for stor pengebruk.

– Sjuårskrisa er et etablert begrep innenfor samlivsfaget. Visstnok slutter mange ekteskap rundt den tida. Nå tror jeg ikke ekteskapet er over, men vi må kanskje på en liten parterapi-time med Rødt over sommeren.

Slik innledet MDGs gruppeleder Eivind Trædal sitt innlegg om revidert budsjett.

Rødts Eivor Evenrud er heller kjølig til ideen om terapi.

– En time parterapi med Trædal er rimelig langt nede på lista mi over ting jeg skal gjøre i sommer. Tipper det hele skal gå greit uten, skriver hun i en SMS til Avisa Oslo.

Også SVs gruppeleder Ola Wolff Elvevold tok opp det anstrengte forholdet til Rødt på bystyrets talerstol.

– Byrådet har lagt frem et fargerikt, og rødt og grønt revidert budsjett. Så skulle vi veldig gjerne lagt frem enighet med partiet Rødt som vi har gjort så mange ganger før. Men de av oss som er i langvarige, gode forhold vet at det kan være slik at det kan være opp og ned. Akkurat nå er det ikke på topp. Byen trenger å få et ansvarlig budsjett for 2022. Vi ser frem til noen måneder å legge frem et 2023-budsjett og forhandle det også sammen med partiet Rødt.

SV-gruppelederen er tydelig på at dette var et initiativ fra alle de tre byrådspartiene, ikke bare Arbeiderpartiet.

– Rødt ga oss ikke noe valg, til slutt. Rødt er vår foretrukne partner, men i denne runden har de gått bort fra avtalen vår om å søke enighet om budsjett. Før ordentlige forhandlinger kom i gang, og før vi hadde fått formidlet tydelig krav fra Rødt, meldte de gjennom mediene at de i stedet ønsket vekslende flertall med høyresida, sier Elvevold.

Han sier at de har jobbet fram til i dag med å likevel få på plass en avtale med Rødt.

– Vi har gitt rause bud som ville gitt Rødt mer politisk gjennomslag og mer penger enn de nå får til sammen med høyresida. Det er synd.

Første gang

At byrådspartiene frir til Venstre i et forsøk på å få flertall for budsjett har aldri skjedd før.

Avisa Oslo har spurt MDG Eivind Trædal om det kan bli aktuelt å forsøke budsjettsamarbeid med Venstre i stedet for Rødt framover. Han svarer følgende pr. SMS:

– Vi er innstilt på å fortsette samarbeidet med Rødt. Men MDG er jo blant partiene som har vært mer positive også til samarbeid med Venstre.