– Det er avskyelig, skriver Raymond Johansen i en SMS til Avisa Oslo.

Avisa har også snakket med ordfører Marianne Borgen, som også reagerer sterkt på handlingen.

– Nei huff, sier en tydelig skuffet ordfører da hun får høre om det rasistiske hærverket på statuen.

– Det er utrolig trist og oppsiktsvekkende uakseptabelt. Det viser at vi fremdeles har en stor jobb å gjøre i å bekjempe høyreekstreme holdninger, som vi nå ser at gang på gang fører til uakseptable handlinger, fortsetter Borgen.

Borgen forteller at hun så sent som i januar var til stede under minnemarkeringen for at det var 20 år siden det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen. At hærverket skjer samme uke som markeringen av at det er 10 år siden 22. juli-terroren, gjør det hele enda tristere, mener hun.

– I tillegg til tristheten, så blir man sint og opprørt. Dette viser at man er nødt til å jobbe mer med å bekjempe og forebygge denne typen holdninger, som ligger til grunn for at man gjør denne typen ting. Og det gjør selvfølgelig også inntrykk nå som det bare er noen få dager til markeringen av 22. juli.

Håper å finne gjerningspersonen

Borgen mener det er handlinger som dette, som viser at mange som har tatt til orde den siste tiden har hatt helt rett.

– et viser at det mange har skrevet i forbindelse med at vi nå skal markere 10-årsdagen til terrorangrepene på Utøya og regjeringskvartalet, har rett. Det er mange som har tatt til orde for at vi må bruke mer kraft på å bekjempe disse holdningene, sier hun, og legger til:

– Vi lovet hverandre for ti år siden, og for så vidt også for 20 år siden, at dette var noe vi i fellesskap skulle forebygge, og hindre at skulle skje igjen. Det er et oppsiktsvekkende tankekors at vi ikke har kommet lenger.

Hun er tydelig på at samfunnet har en stor oppgave foran seg.

– Dette viser at vi har sviktet. Vi som samfunn har sviktet i denne kampen, og vi har en jobb å gjøre.

Derfor håper hun også at man finner gjerningspersonen bak hærverket.

– Jeg håper man kan finne ut av hvem som har gjort det, for det er viktig å få konfrontert de som har gjort det med hva dette betyr. Det er viktig å komme i dialog med, og få utfordret de som gjør denne typen ting.

Støre reagerer

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler hærverket på Benjamin Hermansens minnesmerke som forkastelig og ber politiet ta saken på alvor.

– Benjamins minnesmerke tagget ned med referanse til 22. juli-terroristen. På dagen Id-feiringen starter. Det er forkastelig. Viser at farlige holdninger fortsatt sirkulerer. Politiet må ta på alvor. Og sammen må vi si ifra og si imot, skriver Støre på Twitter.

Fakta om Benjamin Hermansen

  • 15 år gamle Benjamin Labaran Hermansen ble rett før midnatt 26. januar 2001 overfalt og drept av to nynazister.
  • Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til 18 og 17 års fengsel for drapet. En 19 år gammel kvinne ble dømt til 3 års fengsel for legemsbeskadigelse.
  • Drapet vakte avsky over hele landet og avstedkom en rekke spontane fakkeltog og markeringer mot rasisme. Bare i Oslo gikk 40.000 personer i tog, en av de største markeringene siden 2. verdenskrig.
  • I 2002 ble det opprettet et eget fond og en pris til minne om Benjamin. Årets pris tildeles Hagaløkka skole i Asker for sitt arbeid mot rasisme.

(NTB)