– Det har vært et intenst, lærerikt døgn. Samtidig er jeg veldig bekymra, og sitter med en følelse av at det er noe å slåss for. Det handler om demokrati og frihet, sier Raymond Johansen.

Når Avisa Oslo snakker med ham, har han akkurat ankommet München på vei tilbake til Oslo. I all hemmelighet besøkte Johansen og en delegasjon bestående av sju ordførere Ukraina.

I løpet av et døgn var de åtte innom både hovedstaden Kyiv og andre byer som Irpin, Borodyanka og Butsja. Dette som et initiativ fra samarbeidsnettverket Eurocities, der Oslo er medlem og Johansen selv sitter i styret.

– Viktig å vinne krigen

Som en del av programmet hadde de et times langt møte med president Zelenskyj, der de blant annet signerte en avtale om gjenoppbygging av Ukraina etter at krigen er ferdig.

De diskuterte også situasjonen slik den er nå.

– Han startet møtet veldig tidlig med å si at det er viktig å vinne krigen, men også informasjonskrigen. Han sa at «Her er det bare en sannhet og den må fortelles hver eneste dag. Det er at Russland som har invadert et annet land, og som med blod og vold vil ta over dette landet. Det kan ingen nekte for»

Videre skal Zelenskyj ha understreket at Ukrainas vei til frihet og demokrati går gjennom Europa og et samarbeid med det europeiske folket.

– De var veldig opptatt av at dette er hele Europas kamp. Hvis Russland greier å ta et jafs av et naboland, hvilke konsekvenser vil det få for det europeiske samarbeidet?

Måtte oppsøke tilfluktsrom

Det var ikke før fredag kveld det ble kjent at Johansen hadde vært i Ukraina. Dette, forteller han, var av sikkerhetsmessige årsaker.

– Vi hadde veldig strenge sikkerhetskrav i forkant. Vi kunne ikke si til noen at vi skulle dra. Jeg informerte statsministeren, men det var sånn at vi ikke skulle si noe før vi var ferdig med møtene.

I tillegg ble det stilt en rekke andre krav.

– Vi hadde ikke lov til å ta med telefoner, jeg måtte ta av Polar-klokka mi før møtet med Zelenskyj. Det var en litt rar følelse å være der. På overflaten virker det litt som å besøke en storby med åpne butikker og folk i gatene, sier han, og legger til:

– Men så fikk vi plutselig en påminnelse om krigen, da vi ble bedt om å oppsøke et tilfluktsrom. Det var fullstendig udramatisk og vi måtte bare være der i et kvarter.

I Lviv hørte de også uling fra sirener.

– Man fikk følelsen av at her er det mange som kjenner på at det kan skytes raketter, men de vet ikke hvor og når. Det normale er med andre ord bare på overflaten.

Var du på noe tidspunkt redd?

Nei, det var jeg ikke. Jeg følte meg veldig godt ivaretatt av et fantastisk godt vertskap.

Planlagt lenge

Reisen til Ukraina og møtet med Zelenskyj har blitt planlagt siden før ferien, men lite var spikret inntil nylig.

– Sist gang planene ble omgjort var en uke siden, så det har vært mye frem og tilbake, sier Johansen.

– Vi har diskutert det en stund og hatt kontakt med Ukraina, men datoene har vært frem og tilbake en liten stund. Den siste uka av ferien begynte det å se ut som dette var en helg som kunne gå, legger han til.

– Du gikk blant annet glipp av Arendalsuka. Var det leit?

– Jeg har vært i Arendal hvert år siden det ble etablert, det er alltid hyggelig, men jeg har hatt fullt fokus på denne turen.