Det sier byrådsleder Raymond Johansen om det reduserte trusselnivået.

Onsdag ble det kjent at trusselnivået ble senket fra det høyeste nivået, nivå 5, til nivå 4 etter terrorhendelsen i helgen. PST begrunnet reduksjonen med at situasjonen anses som mindre uavklart.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag understrekte PST-sjef Roger Berg at PST fremdeles er bekymret for at angrepet i Oslo kan inspirere andre til å gjennomføre terrorhandlinger.

– At trusselnivået i landet nå er senket til nivå 4 betyr blant annet at Pride markeringer vil kunne avholdes, sier byrådslederen til Avisa Oslo.

Dette betyr de ulike trusselnivåene

5

EKSTRAORDINÆR trusselsituasjon

Det er gjennomført en terroraksjon, eller foreligger en uavklart trussel i Norge

4

HØY terrortrussel

Flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge

3

MODERAT terrortrussel

En eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge

2

LAV terrortrussel

Enkelte aktører kan ha vilje til å gjennomføre terror, men mangler evne til å gjennomføre planene

1

INGEN kjent terrortrussel

Det pågår ulike typer aktivitet i ekstreme miljøer, men det foreligger ingen kjennskap til aktører som har vilje til å gjennomføre terror i Norge

Pst.no

Utsatt, ikke avlyst

Johansen beskriver alvoret i situasjonen som nærmest umulig å beskrive.

– Angrepet har skapt stor frykt, og det har fått store samfunnsmessige konsekvenser, sier han og viser til at Pride-markeringer i Oslo og resten av landet måtte avlyses på grunn av faren for nye angrep.

Han påpeker at Oslo Pride kun er utsatt, og ikke avlyst.

– Oslo Pride er ikke avlyst, det er utsatt. Forhåpentlig har vi veldig snart en ny dato for Pride-paraden – større, sterkere, mer fargerikt og mangfoldig enn noensinne.

– Oslo er en trygg by, men

Byrådslederen har et viktig budskap til bekymrede Oslo-folk:

– Oslo er en trygg by, men vi kan aldri få 100 prosent trygghet mot uønskede hendelser. Politiet, i samarbeid med arrangør og kommune, skal sørge for forsvarlig sikkerhet. Jeg har stor forståelse for at folk nå har behov for å møtes og være sammen i solidaritet med de som ble rammet.

HAR DU FÅTT MED DEG DETTE OM TERRORHENDELSEN?