– Det har vært mange tilbakeslag og overraskelser rundt hvert hjørne det siste året, men når FHI antyder at man kan være kommet veldig langt allerede i juni og juli er det nesten for godt til å være sant, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til TV 2 fredag.

Bakgrunnen for Johansens optimisme er en rykende fersk vaksinestudie som ble publisert av det britiske tidsskriftet The Lancet.

Ifølge The Lancet, som anses å være et av de mest anerkjente medisin-tidsskriftene i verden, viser studien som er gjort i Israel at vaksinering av befolkningen har en svært god effekt på hindring av smittespredning, sykdom og død. Israel er det landet i verden som har vaksinert flest av befolkningen sin, og den offensive strategien har vist seg å være vellykket, skriver TV 2.

Effekt av vaksinene:

  • 95,3 prosent effektiv mot den britiske virusvarianten (B117), sju dager eller lenger etter andre vaksinedose.
  • 91,5 prosent effektiv mot asymptomatisk covid-19-infeksjon.
  • 97 prosent effektiv mot symptomatisk covid-19-infeksjon
  • 97,2 prosent effektiv mot covid-19-relaterte sykehusinnleggelser
  • 96,7 prosent effektiv mot covid-19-relaterte dødsfall

Kilde: The Lancet

– Et mirakel

Overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, legger ikke skjul på betydningen av studien.

– Erfaringene fra Israel tyder på at vaksinen beskytter mot den engelske varianten, som er dominerende både der og her til lands, hvis du vaksinerer mange nok. Dette er vanvittig gode resultater. Et mirakel, sier han til Dagens Medisin.

– De ligger i alle fall et par måneder foran oss og disse resultatene viser hva vi har i vente, både når det gjelder individuell og indirekte beskyttelse, forteller Aavitsland videre.

– Har mye å si

I Israel er 90 prosent av personene som er over 65 år vaksinert, 80 prosent er vaksinert i aldersgruppen 45–64 år, mens 60 prosent av personene i aldersgruppen 16–44 år er vaksinert.

Byrådsleder Johansen sier til TV 2 at studien kan gi en pekepinn på hvordan utviklingen i Norge kan se ut.

– Det har mye å si. Vi må være forsiktig, for ingenting er klart før alt er klart. Men hvis dette fører til at folk senker skuldrene helt, og tenker at det er over, så er det negativt. Men jeg er bare positiv, for nå ser vi virkelig starten på slutten, sier han til TV 2.