Klokken 12.00 lørdag ble de strengeste tiltakene siden 12. mars 2020 innført i Oslo. Alle butikker og kjøpesentre er nå stengt, med unntak av apotek og dagligvareforretninger. Serveringssteder kan holde åpent for å servere mat kundene kan ta meg seg, men de kan ikke servere i restaurantene. Det er innført full skjenkestopp.

  • Se opptaket av pressekonferansen øverst i saken.

Nye tiltak

I tillegg til nedstengingen er det innført rødt nivå i skoler og barnehager.

Da Raymond Johansen ankom pressekonferansen lørdag sa han at man det siste døgnet har fått bevist at dette er en svært uforutsigbar situasjon.

– På noen områder innføres nå de strengeste reglene noensinne, sier han.

– Jeg støtter regjeringens tiltak og det er veldig viktig å få felles regler for alle de ti kommunene dette innebærer, legger han til.

Raymond Johansen gikk lørdag gjennom de nye tiltakene for Oslo.

Mange av tiltakene har vært innført i hovedstaden i forbindelse den sosiale nedstengingen som startet for snart tre måneder siden.

– Skjenkeforbud og stenging av treningssentre og svømmehaller videreføres. I tillegg stenger alle bibliotek, tros- og livssynshus, og fritidsklubber, som vi nylig valgte å gjenåpne. Det blir rødt nivå i barnehager og skoler, og digital undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.

I første omgang vil tiltakene gjelde frem til søndag 31. januar.

På spørsmål om det kan bli aktuelt med en forlegning, og eventuelt når det blir avgjort, sier byrådslederen til Avisa Oslo at det må vurderes fortløpende.

– Det orker jeg ikke tenke på en gang.

Unngå besøk hjemme

I tillegg til de nye reglene er det innført en rekke anbefalinger, fortalte Johansen:

– Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboere kan gå på besøk til en eller to faste venner eller en fast husstand. Barn kan ha besøk fra egen kohort, og det er anbefalt hjemmekontor der det er mulig.

Stenge grenser

Frisører og andre en-til-en-bedrifter bør sette inn skjerpede tiltak, og eventuelt fjerne tilbudet dersom ikke det er mulig.

– Vi må være forberedt på at det muterte viruset uten kjent smittevei allerede befinner seg i Oslo, sier Johansen.

Helsebyråd opplyser på pressekonferansen at det fredag kveld var 20 kjente tilfeller av det britiske viruset. Alle har kjent smittevei.

Raymond Johansen tok også til orde for å stenge grensene dersom man ikke får kontroll på viruset.

– Er man i en tvunget situasjon, slik man er nå med en lockdown, må man vurdere å stenge grensene.

– Ikke dra på hytta

– Vi venter på tydelige signaler fra helsedirektoratet om hva som gjelder for hyttefolket. De som allerede er på hytta bør holde seg der inntil videre slik at det ikke blir økt mobilitet, men nå er ikke tiden for å dra på hytta, sier Raymond Johansen til Avisa Oslo.

Raymond Johansen hostet flere ganger på lørdagens pressekonferanse. På spørsmål om han er frisk forteller han at han har hostet og harket siden han var 18 år.

– Jeg har astma, men er helt frisk. Takk for omtanken, sier han.

Saken oppdateres fortløpende.