Under spørretimen i onsdagens bystyremøte, tok bystyrerepresentant Hallstein Bjercke (V) ordet for å rette et spørsmål til byrådsleder Raymond Johansen. Han trakk frem at byrådet forholder seg til data, og ikke datoer, når det kommer til gjenåpning av byen.

– Nå tilsier alle data at nedstengingen av byen, som har vart i mer enn et halvt år, må ta slutt. Smittetallet er nå på nivå med hva det var i oktober i fjor, da det fortsatt var åpent, men nå er også antall innleggelser på vei ned, og antallet vaksinerte har passert en tredjedel av befolkningen over 17 år, sa Hallstein, og stilte spørsmålet:

– Venstre mener at Oslo nå må gå til trinn to av gjenåpningsplanen, og må iverksette hele trinn to. Deler byrådet vår oppfatning?

Johansen gikk langt i å si seg enig med Bjercke.

– Det er varslet at vi kommer tilbake med en pressekonferanse på fredag for videre tilbakemeldinger. Det er riktig som representanten Bjercke sier at det er positiv utvikling på innleggelser, det er positiv utvikling antall vaksinerte og det er også positiv utvikling på smitte, selv om kanskje testtallene er noe lave, men vi følger utviklingen veldig nøye, og vil meddele videre eventuelle lettelser på fredag.

Samtidig understreket han at det var grunn til å være varsomme med å love for mye.

– Jeg må få si det at i januar hadde vi hele gjenåpningsplanen klar, og jeg varslet under en pressekonferanse at alt var klart. I mellomtiden den uka traff det britiskmuterte viruset Nordre Follo og Oslo, og i stedet for å ha en pressekonferanse med gode nyheter om gjenåpning, ble det pressekonferanse om ytterligere nedstenging, sa han, og fulgte opp:

– Det er uforutsigbart, men jeg deler representant Bjerckes håp om lys i tunnelen, og håper at det lyset ikke er et møtende tog, men absolutt mulighet for en åpning.

Kom med stikk mot den trinnvise gjenåpningen

Hallstein Bjercke takket for svaret og sa at han ventet spent på hva som kommer fredag. Deretter viste han til at byrådet ikke har innført hele trinn av gangen i sin gjenåpningsplan, men valgt å plukke ut enkelte punkter, mens resten utsettes.

– Kommer byrådet til å sørge for at man faktisk følger gjenåpningen trinnvis framover, spurte Bjercke.

– Som Bjercke sier, er det riktig at vi hadde en ambisjon om å åpne alt samtidig, svarte Johansen.

Byrådslederen sa at koordineringen med Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen bidro til at man valgte å dele opp trinnene. Han sa seg også enig i at kommunikasjonen rundt trinnene kunne oppfattes som tvetydig.

– Vi tar sikte på å følge trappetrinnene framover, konstaterte imidlertid Raymond Johansen. Ap-politikeren betegnet deretter den gradvise gjenåpningen som «suksessfull». Her viste han til kommunens mobilitetsdata.

– Du verden så flinke Oslo-folk er. Jeg er veldig imponert, understreket Raymond Johansen om folks innsats i koronakrisa.

Vil ikke dele faglige råd fra FHI

Senere i seansen spurte Frp-representant Aina Stenersen om byrådet ville dele rådene det har fått fra Folkehelseinstituttet.

– Vi kommer som sagt tilbake med våre forslag på fredag i en pressekonferanse, og det blir også naturlig å informere om de rådene vi har fått fra Folkehelseinstituttet på det, svarte Johansen, og la til:

– På generelt grunnlag vil jeg si at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er ganske strenge når det gjelder sine tilbakemeldinger om hvilke tiltak de ønsker. Nå er det sånn – heldigvis kanskje – at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er rådgivende, så er det vårt totale ansvar å fatte de politiske beslutningene på et best mulig grunnlag, selvfølgelig basert på faglig grunnlag.