Det melder VG.

Mandag kommer Raymond Johansens nye bok «Gjennom krisa». Boken handler om hvordan Oslos byrådsleder opplevde å lede en by på 700.000 innbyggere gjennom den største krisen i moderne tid.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad lanserte boken «Kode Rød» ett år etter at pandemien brøt ut. Da gikk han ut mot byrådslederen.

I boken skriver Nakstad at Johansens pressekonferanse markerte at det for første gang hadde gått partipolitikk i koronahåndteringen i Norge.

Nå slår Johansen tilbake.

Innskjerping skapte forvirring

– Espen Rostrup Nakstad så i ettertid ut til å mene at dette var dagen da smitten virkelig bet seg fast i Norge, og at forvirringen hersket etter vår innskjerping av tiltakene, skriver byrådslederen i boken «Gjennom krisa».

Johansen skriver videre:

– I realiteten lå smittenivået i Oslo relativt stabilt i rundt en måned etter at jeg holdt denne talen. (...) Jeg skulle likt å se det faglige belegget for at de relativt små forskjellene mellom Helsedirektoratets pakke og de tiltakene vi innførte – som helseministeren altså stilte seg «hundre prosent bak» – skulle hatt noen reell påvirkning på bølgene med smitte gjennom den kommende vinteren.

Erfaring fra sult, krig og andre kriser

Ifølge VG skriver byrådslederen at å stenge ned byen hadde menneskelige omkostninger det var vanskelig å se rekkevidden av.

– Jeg var selv med på å innføre inngripende tiltak, og en av de viktigste lærdommene dette ga meg, er at koronatidens maktutøvelse for all del ikke må aksepteres som en slags ny normal, utdyper han i boken.

Johansen mener at den store oppslutningen om strenge tiltak bidro til at noen nedstenginger varte lenger enn de burde ha gjort.

– Vi kunne ha sikret et raskere gjenåpningstempo, men det var enklest å være streng – og langt mer krevende å være den som tok til orde for lettelser, skriver Johansen.

Johansen tok med seg erfaring fra å ha jobbet med sult, krig og andre kriser i håndteringen av pandemien.

– Min erfaring med krisehåndtering bidro nok til mindre nøling i møte med usikker informasjon, skriver Johansen.