29. juni la Oslo Arbeiderparti ut en video av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i robåt med teksten: «Oslo Arbeiderparti vil fortsette arbeidet med å skape stedene der folk vil bo og være. En god by for alle.»

På videoen var han på rotur i Oslofjorden, samtidig som han forteller om hvor bra området har blitt:

«Husker hvordan de var her før? (...) det var støy, støv og sot over alt, vannet her nå er renere enn på hundre år. Se! her er en badstue ved siden av en kunstinstitusjon» Er noe av det han sier i videoen.

Se video lenger ned i saken.

– Redningsvest?

Videoen fikk først kommentarer fra folk som trodde han ikke hadde fulgt sjøveisreglene.

«Her vanker det vel bot for ikke å bruke redningsvest!!» var det en som skrev.

Men Oslo Arbeiderparti forsikrer alle om at Johansen har fulgt alle regler, og zoomer du inn på videoen kan man se at han hadde på seg redningsvest likevel.

Men dette stoppet ikke delte meningene om robåt-stuntet.

Engasjement

12. juli tvitret tingrettsdommer Kim Heger om videoen, hvor han beskyldte byrådslederen for å sitte feil vei i robåten. Det fikk kommentarfeltet til å koke.

Under Twitter-meldingen, som i skrivende stund hadde 585 likes og 42 kommentarer, var det flere som engasjerte seg:

«Og jeg som trodde politikere fant roing helt naturlig, hihi», er det en som skriver.

Andre kommenterer «Å ro baklengs inn i framtiden heter det», og «Dagens politikere, ass. De de kan ikke engang ro. Det er derfor de trenger PR-rådgivere».

Også her synes folk det er vanskelig å spotte redningsvesten:

«Flytevest-Raymond»

«Sjøvettreglene først, så tenker vi stemmeseddel. Tenkte at redningsvest var påbudt i farvannet rundt Oslo også, men ble plutselig litt usikker. Vet du ikke hvordan du tar på deg en redningsvest ei heller bak frem på en båt, ja så bør du faktisk la årene ligge».

Stemte ikke

Etter mye om og men ble det avslørt at byrådslederen ikke hadde sittet feil vei i båten likevel.

«Nei da. Han ror riktig vei. Om du ser filmen er det bakvendtbildet en gimmick «for da får du så fint lys i ansiktet», var det en som kommenterte, og Kim Heger responderte med:

«Du kan da ikke forlange at jeg skal se filmen etter det rystende intro-bildet»

Til tross for oppklaringen får innlegget på Twitter stadig mer oppmerksomhet.

– Man blir alltid tatt på feil

Avisa Oslo tok kontakt med reklameekspert Michael Risnes, byråleder i Oslo Reklamebyrå, for å høre hva han tenker om filmen:

– Jeg tenker at Raymond er ute og frir til borgerlige velgere. Det er en selvironisk og sjarmerende film, samtidig som «en politiker som er ute og ror» er en litt farlig metafor. Men Arbeiderpartiet har vært en pådriver for Bjørvika, så jeg tenker de har stor troverdighet for budskapet i filmen.

Er det et vellykket forsøk fra Oslo Arbeiderparti?

– Om filmen fører til forlis, grunnstøting eller om de til tar valget trygt til havn det gjenstår så se, sier Risnes.

Viktig at kapteinen på Oslo-skuta sitter riktig vei i båten

På spørsmål om hva han tenker om at Raymond sitter feil vei, sier han at det hadde vært bedre å legge inn litt ekstra innsats for å få bedre lyssetting, og heller snu båten enn å snu seg selv, men at han selv ikke la merke til det.

– Jeg la ikke merke til det, men jeg er ikke så båtinteressert. Når det er sagt, som kaptein på Oslo-skuta, er det viktig at han sitter riktig vei i båten.

Risnes er klar på at man alltid blir tatt på feil i politisk reklame, men tror ikke feilen i båten er gjort med vilje.

– Folk følger med som hauker for å finne feil. Det kan være en måte for å få oppmerksomhet på også, men jeg tviler på at det er bevisst i dette tilfellet.

– Vi er alle i samme båt

Byrådssekretær Stian Taraldsvik svarer at de har som mål at Raymond skal fortsette som byrådsleder i fire nye år, og at han slipper å omskolere seg til å bli pramskipper.

– Det viktigste nå er å se forskjellene på styrbord og babord, og at vi holder stø kurs for Oslo.

– Vi er alle i samme båt, uansett hvor eller hvordan vi sitter i den, sier Taraldsvik.