Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kaster blikket over kunstisbanen på Valle Hovin, et av byrådets idrettslige prestisjeprosjekter.

Anlegget rehabiliteres for fullt i disse dager. Prislappen? 325 millioner kroner.

Opprustning av idrettsanlegg i byen har vært en prioritert sak for det sittende byrådet. Nå sprøytes ytterligere 4,9 milliarder inn i bygging og rehabilitering av anlegg i hovedstaden.

Likevel er det de økte strøm- og gassprisene som opptar idrettsklubbene i Oslo nå. Avisa Oslo har fortalt historien om Furuset IL og KFUM Oslo som slår full alarm om ikke støtteordningene forbedres. Økte medlemspriser og stengte anlegg er en reell mulighet i høst og vinter.


– Jeg har dyp sympati med alle som nå sliter med høye strømpriser. Dette er vanskelig. Og så er det klart at vi er jo i en situasjon hvor de høye strømprisene kanskje er den nye normalen. Det vil gjelde private husholdninger, det vil gjelde idretten, det vil gjelde det private næringsliv, det vil gjelde alle, sier byrådslederen.

Mener man må tenke langsiktig

I dag gis det kun støtte til idrettsklubber som har anlegg driftet på strøm og fjernvarme. KFUM Oslo, Lyn og Skeid er blant klubbene som varmer kunstgressbanene med gass. De får null kroner i støtte.

– Allerede i fjor utfordra vi staten på at gass må være en del av strømstøtteordninga til frivilligheten, sier Samy Gamal.

Fredag bekreftet regjeringen at de øker strømstøtten til idrettsklubbene. Fortsatt uteblir gassbruk fra ordningen.

På generell basis mener byrådsleder Johansen at man skal være forsiktig med å kompensere ting fordi man befinner seg i vanskelige tider.

– Det å kompensere alt umiddelbart er et gode som kommer til å koste mer totalt sett for samfunnet. Jeg tror det blir veldig rart å tenke og tro at dette er en kortvarig krise kommer til å gå raskt over. Det er ingenting som tyder på det, sier Johansen.

Johansen forteller at det er en «usedvanlig viktig og prioritert sak» for byrådet, enda mer nå som vinteren nærmer seg og strømforbruket vil øke dramatisk. Likevel kan han ikke komme med noen lovnader til klubbene som ser regningene hope seg opp.

– Det er ikke slik at det offentlige kan betale alt, mange virksomheter må regne med å dekke de kostnadene innenfor de rammene man selv har, sier han.

– Si at vi de neste ti årene har vedvarende høye strømpriser, så må vi finne ut hva vi gjør innenfor visse rammer. Energieffektivisering er viktig, det går ikke an å bare sprøyte på med penger uten også å treffe tiltak i kommunen og ellers for å redusere det totale strømforbruket.

Utfordring i Oslo-klubber

Mange idrettsklubber i Oslo spiller på kommunale anlegg. De slipper dermed unna de største utgiftene på strøm, fjernvarme og gass.

For klubbene som eier anleggene selv, som eksempelvis Furuset IL, er hverdagen en helt annen. I Østkant-klubben regner man med en strømregning på 4,5 millioner for de resterende månedene av året.

– Det er kritisk med tanke på likviditet. Man får dekket en del av kostnadene, men støtten kommer kun hver tredje måned. Det ødelegger likviditeten vår helt. Men uten strømstøtte hadde vi gått redd ad undas, uttalte Vidar Noreng, daglig leder i Furuset IL, fredag.

Omar Samy Gamal (SV), idrettsbyråd, mener problemet er mindre i Oslo enn andre steder i landet.

– Det som er så fint med Oslo er at det er kommunen som eier idrettsanleggene. Vi leier de ut gratis til idretten, sier Gamal.

– Så er det noen tilfeller, som det også ble skrevet om knyttet til gass, hvor vi utfordrer staten på at strømstøtteordningen til frivilligheten også må dekke gass. Det er spesifikt undervarme på kunstgressbanene. Vi utfordrer på at ordninga må omfatte det.

– Redd det kan spenne bein

Onsdag forrige uke sendte Norges idrettsforbund et brev til Stortinget. De krever at strømstøtten for idretten styrkes og at gass inkluderes i ordningen.

Mandag 19. september møtes Stortinget for å diskutere kraftsituasjonen og ulike støtteordninger knyttet til strømkostnadene.

– Hva om staten sier nei til å inkludere støtte til klubbene som driver anleggene på gass?

– Vi har brukt mye penger på å holde kostnadene i idretten nede. Nabolagsklubber er et eksempel på det. Det er utrolig synd hvis ikke gass blir inkludert, det er jeg redd for at kan spenne bein på det arbeidet vi gjør i samarbeidet med idretten lokalt. Dette er jo en nasjonal utfordring som omfatter strøm og gass i dette tilfellet her, sier Gamal.

LES OGSÅ:

Les også

Benedicte (36) er i full jobb, men må spare på hver krone: – Føles uverdig