«Siden hun ikke kan tas på gjennomføring, blir opposisjonen i Oslo bystyre stadig mer kreative. Mugne, patriarkalske fordommer og kjønnsstereotypier som mistenkeliggjør resultatrike kvinner gjør det mulig».

Det siterer Aftenposten MDG-lederen Une Bastholm på i dag.

Sirin Stav skriver på sin Facebook-profil at opposisjonen sverter Lan Marie Nguyen Berg:

«Riktignok kom Høyre skjevt ut fra hoppkanten da de i høringen grillet Berg om hvilken kontakt hun hadde hatt med etaten mens hun var i mammaperm, men mistanken er lett å klistre på en ung, kvinnelig politiker.»

– Det jeg reagerer på er begrunnelsene for trusler om mistillit, spesielt de doble standardene. Ikke minst at hun anklages for å ikke være «ydmyk nok», sier Stav til Aftenposten, som mener Berg måles etter helt andre standarder enn andre byråder eller statsråder.

Les også

Vi jakter på sannheten, ikke byråd Lan Marie Berg

– Veldig leit

Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg har liten sans for måten MDG-politikerne portretterer Oslo-opposisjonen.

– Vi blir anklaget for å være kvinnefiendtlige, og tillegges ganske mange egenskaper vi ikke har. Det er veldig leit, synes jeg. Jeg opplever at alle som deltok på høringen og har jobbet med saken har opptrådt veldig saklig, sier Rygg til Avisa Oslo.

Slik hun opplever det, har opposisjonen konkrete spørsmål om kostnadsoverskridelsene i forbindelse med Oslos nye vannforsyning, og vært opptatt av hvordan de har fulgt opp fra byrådets side.

– Dette er konkrete spørsmål vi er avhengige av å få svar på, som vi trenger svar på for å behandle saken. Det mener jeg er jobben vår. Det handler ikke om å være fiendtlig. Vi må kunne stille spørsmål og få gode svar, mener Rygg.

Mener MDG-erne forsøker å skifte fokus

Oslo Høyre har ikke bestemt seg i mistillitssaken mot Lan Marie Berg. Gruppeleder Rygg innkalte imidlertid til selve høringen om saken.

Hun understreker at overskridelsene på 5 milliarder kroner til syvende og sist må betales av Oslos befolkning, og at milliardsprekken derfor er alvorlig.

– Jeg opplever at de forsøker å flytte fokuset til å handle om noe annet enn saken: at vi har en annen agenda, men det har vi virkelig ikke, understreker Høyre-politikeren.

– Så hvis det hadde vært Arild Hermstad (MDGs nestleder og eksbyråd, journ.anm.), hadde han blitt behandlet på samme måte av dere?

– Det tror jeg definitivt. Det er byråden i sin funksjon. Det er uinteressant om byråden er kvinne eller mann, ung eller gammel, sier Anne Haabeth Rygg.

– Hvem er vi til å være kvinnefiendtlige?

Rygg understreker at mange kvinner, deriblant Venstres Marit Vea, Frps Camilla Wilhelmsen og henne selv, har vært kritiske til Bergs håndtering av den aktuelle saken.

– At vi som kvinner ikke skulle ønske en kvinne vel ... Hvorfor skulle vi ikke det? Hvem er vi til å være kvinnefiendtlige?

– Men helt uavhengig av kjønn. Med tanke på at Lan Marie Berg er byrådets mest profilerte politiker ved siden av Raymond Johansen (Ap), er hun et fruktbart mål for dere?

– Sånn tenker jeg ikke. Jeg opplever et ansvar overfor alle de som skal betale en mye høyere vannavgift, og at min oppgave er å stille spørsmål som om dette kunne vært unngått, hva skal vi gjøre videre og forsikre meg om at alt blir gjort riktig framover, svarer Anne Haabeth Rygg (H).

Une Bastholm sier hun ikke ønsker å stille til intervju på nåværende tidspunkt, men understreker følgende i en melding:

«Jeg har ikke skrevet eller sagt at opposisjonen er kvinnefiendtlig.»

Avisa Oslo har forsøkt å komme i kontakt med Sirin Stav fredag kveld, uten hell.