– Slike karakteristikker ville jeg vært svært forsiktig med, om jeg hadde vært ham.

Det sier advokat Fisnik Baki. Han er forsvareren til en av de to tenåringene som er siktet for å ha kastet en brannbombe mot politistasjonen på Stovner lørdag.

– Å konkludere slik Jan Bøhler gjør etter det som fram til nå ser ut til å være et enkeltstående tilfelle, ser jeg som svært uheldig, sier advokaten.

– Stigmatiserer ungdomsmiljøet

Det var sent lørdag kveld en brennende gjenstand ble kastet mot Stovner politistasjon. Ingen personer er skadet, men politiet satte store ressurser i sving for å få has på gjerningsmennene.

Flere personer ble sett løpende fra stedet, og senere samme natt ble fire personer pågrepet. To av dem ble mandag framstilt for fengsling i Oslo tingrett, og begge ble varetektsfengslet i fire uker, delvis med isolasjon.

I etterkant av hendelsen har flere reagert. Her hjemme har Jan Bøhler skrevet leserinnlegg i Nettavisen. Han peker også på trender i utlandet når han skal omtale Stovner-hendelsen.

– Vi ser dessverre at den internasjonale gangster-trenden der politiet er en fiende og legitimt mål, også sprer seg i enkelte miljøer her i Norge. Vi må alle være med å avvise denne skadelige «Fuck The Police»-kulturen, skriver han.

Og det er altså dette advokat Fisnik Baki advarer mot.

– Det stigmatiserer ikke bare de to ungdommene som nå er fengslet, men også en hel ungdomsgruppe i et av Oslos bomiljøer. For alt vi vet, kan dette være snakk om en form for guttestreker som gikk altfor langt.

Bøhler: – Urimelig

Jan Bøhler stiller seg uforstående til kritikken, og mener den er urimelig.

– Jeg skriver generelt om det økende antall angrep, hindring og trusler mot politiet. Det var økt til 1171 slike saker i Oslo i 2019. Den holdningen til politiet som ligger bak dette bekymrer meg, og det er det jeg gir uttrykk for. Det er skuffende om ikke Baki er enig i dette, for da gjør han alle en bjørnetjeneste, sier Bøhler til Avisa Oslo.

Bøhler understreker at han ikke skriver om et bestemt miljø, men om et generelt problem.

– Jeg forstår at ungdommer kan ha problemer i forhold til politiet som vi må møte på flere måter, men vi må heller ikke bagatellisere slike hendelser. At Baki bruker ord som «guttestreker» om det som var en brannbombe, syns jeg er synd. Det gir et dårlig signal, sier Bøhler, som understreker at begge de siktede er over 18 år.

Nekter straffskyld

Baki sin klient nekter straffskyld etter siktelsen.

– Han stiller seg uforstående til politiets siktelse, sier han.

– Men har han vært i befatning med åstedet?

– Det er ikke unaturlig at ungdommer på østkanten oppholder seg på steder som har shoppingsentre og spisesteder i nærheten. På Oslo øst er det ikke alle som har muligheten til å invitere vennene sine hjem til kjellerleiligheten sin, sier han.

Åpner for flere pågripelser

Det er Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet som har overtatt ansvaret for Stovner-saken.

Mandag ettermiddag fikk politiadvokat Eric Lindset rettens medhold da han ba om fire ukers varetektsfengsling for de to tenåringene.

– Jeg registrerer at de nekter straffskyld. Det gir oss muligheten til å etterforske denne saken videre, sier han.

– Hva har de to forklart til politiet?

– Jeg har ingen intensjoner om å gi ytterligere kommentarer om det nå, svarer Lindset.

– Hva slags befatning har de to siktede hatt med politiet fra før?

– Hvis de er omhandlet i politiets registre, så er ikke det noe jeg har fokusert på per nå.

– Er det aktuelt å pågripe flere?

– Det er helt åpent, men akkurat nå ligger det ikke an til det, sier Lindset.

Tenåringene er nå underlagt delvis isolasjon, samt brev- og besøksforbud.

Mer vanlig i Sverige

Les også

Sykepleierstudenten Tiril (23) har levd isolert på ettromshybel i ett år: – Sykt ensomt

Mens Oslo har vært relativt skånet for alvorlige angrep mot politiet, er situasjonen en annen i vårt naboland. Svenske eksperter og krimjournalister er samstemte om fellestrekk for hva som gjerne ligger bak mange av handlingene i nabolandet.

– Oftest er det på grunn av noen ting som politiet har gjort. At de har pågrepet eller stoppet noen. Det kan være frustrasjon for noe politiet har gjort, at kriminelle opplever seg urettferdig behandlet eller at politiet har behandlet dem for hardt og at de har opplevd en urett, sa kriminolog Manne Gerell ved Universitetet i Malmö til Avisa Oslo tidligere mandag.

Krimjournalist Micke Ölander i svenske Kvällsposten i Malmö peker på at slike angrep mot politiet ofte er en form for hevnaksjoner, der gjerningsmennene markerer sin misnøye og samtidig viser makt overfor politiet.

– Det har blitt sprengt i noen ulike tilfeller mot politiet og det kan være fordi noen er blitt fengslet, eller fordi politiet har gjort et beslag for eksempel, eksemplifiserer han.

– Enda verre

Internt i politiet ser de svært alvorlig på hendelsen.

– Politiet ser svært alvorlig på hendelsen på Stovner politistasjon lørdag kveld. Et forsøk på ildspåsettelse er i seg selv en alvorlig, kriminell handling. Det at målet for handlingen var et offentlig signalbygg gjør det enda verre.

Det svarer sjef for Enhet øst, John Roger Lund, i en uttalelse på e-post gjennom Oslo-politiets kommunikasjonsavdeling, etter at Avisa Oslo har bedt om et intervju med ham eller politimesteren om saken.

Videre skriver Lund:

– Det er iverksatt en etterforskning som vil kunne belyse hendelsen ytterligere. I påventer av den ønsker ikke politiet å spekulere i motiv eller annet.