– Vi har fått beskjed fra øverste hold om å kutte ut nærkontakter. Det er utrolig at det ikke har blitt gjort noen endringer angående praksistiden til studentene, sier Melanie.

Totalt skal omtrent 1280 studenter på OsloMet ha heltids- og deltids og arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning. Praksisperioden varer mellom 15 og 40 dager, avhengig av hvilken type barnehagelærerutdanning studentene går på, og er fra tidlig høst og fram til begynnelsen av mai. Tobarnsmoren Melanie mener at det burde være mulig å utsette praksistiden til smitten minsker.

– Det er en risiko å ha barnet sitt i barnehagen i utgangspunktet der de blir eksponert for flere nærkontakter. Dette kunne OsloMet ventet med i noen uker til det ikke var rødt nivå lenger, og vi hadde mer kontroll på smitten. At de skal få lov til å holde på sånt, synes jeg er skammelig, sier hun.

Melanie jobber som portør på Ahus og forteller at hun har vært vitne til uhyggelige observasjoner.

– Jeg jobber og ser syke mennesker som sliter med å puste, noe mitt barn også har gjort. Det er en unødvendig risiko å ha flere enn nødvendig inne på barnehagen. Det er lov å bruke hodet.

Blir ikke hørt

Melanie legger til at hun har uttrykt sin bekymring ved å ta kontakt med OsloMet, og har vist AO e-poster og SMS-er fra OsloMet og enhetslederen i barnehager.

– Vi blir ikke hørt. Det er helt håpløst. Det føles ut som om at utdannelsen til studentene er viktigere for OsloMet og Oslo kommune enn helsen til de som jobber der, og det synes jeg ikke noe om.

Kaja skal ikke i samme kohort som praksisstudentene, men Melanie er likevel bekymret for at de skal dele noen av de samme fasilitetene som resten av barnehagen. Hun vurderer å ta ut Kaja ut av barnehagen, men vil understreke at alle som jobber i barnehagen er fenomenale. Det er ikke studentene som har skylden.

– Det er veldig enkelt. Vi skal kutte nærkontakter, og her legger skolen på enda flere, sier Melanie.

– Det er alles ansvar. Vi skal ha smittetrykket ned. Det er hyggelig med studenter, men nå passer det seg ikke.

Praksis må prioriteres

I hovedstaden er barnehage- og skolefritidsassistenter, barnehagelærere og grunnskolelærere blant yrkesgruppen med høyest koronaforekomst. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet i perioden januar til mars 2021.

Gry Hovland, seksjonssjef ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier på OsloMet, forteller at universitetet har forståelse for at studenter og ansatte ved barnehager kan være bekymret for smitte på grunn av smittesituasjonen Norge er i nå.

– Lærerutdanningene er, også under disse forholdene, nasjonalt pålagt å sikre at studentene oppnår læringsutbytte, og samtidig gjøre det vi kan for å unngå at studentene blir forsinket i sine studier. Når situasjonen tillater det, må studentene derfor ut i praksis i barnehage. Det er å regne som en samfunnskritisk oppgave å sikre landet flere kvalifiserte lærere, sier hun.

Hovland legger til at OsloMet følger gjeldende regler om smittevern, og støtter seg til helsemyndighetenes og Kunnskapsdepartementets anbefalinger om at praksisgjennomføring må prioriteres i denne situasjonen.

– Barnehagene har ikke kapasitet til å ta unna større opphopninger av praksisstudenter enn det som allerede er tilfellet etter over ett år med pandemi, og det er forhold som skikkethet som kun kan vurderes i forbindelse med fysisk tilstedeværelse og omgang med barn.

Studenter behandles som vikarer

Assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo, opplever at de har en god kommunikasjon med barnehagene.

– Vi gjør hele tiden fortløpende vurdering om tiltak og smittetrykk som stadig endrer seg. Man gjør en total vurdering med tanke på antall barn og ansatte.

Hun forteller at tilfellene så langt har vært gjennomført på en trygg måte og at det ikke er høyere risiko med en student enn med en vikar.

– Vi har en holdning om at hospitanter og studenter de behandles likt som vikarer. De må ta de samme forholdsregler som vikarer gjør, sier Ravlo.

Melanie sitter ikke igjen med en god følelse når hun skal levere fra seg Kaja i barnehagen.

– Her mener jeg at jeg ikke tar feil. Selv om man gjemmer seg bak forskrifter, er vi ovenfor en mutantvirus som sprer seg fortere, sier hun.