– Jeg ble skuffa, for jeg synes de oppriktig talt er skikkelig kule. Hypen er velfortjent, etter alle Karpe-konsertene som nettopp er gjennomført, sier Halvor Harsem til Avisa Oslo.

Oslo-mannen er influencer og kanskje bedre kjent under kallenavnet Kong Halvor. Han reagerer på at den svært populære dansegruppa Quickstyle, som danset på Karpes utsolgte Spektrum-konserter, tilsynelatende lar seg sponse av turistmyndighetene i Qatar.

Landet i Midtøsten, som om en måned skal arrangere et svært kontroversielt verdensmesterskap i fotball for herrer, kritiseres for brudd på menneskerettighetene, arbeidsforholdene for utenlandske arbeidere og synet på homofile.

– Jeg digger dem, men synes det er kjipt at de promoterer Qatar. Det er i utgangspunktet lite gjennomtenkt å dra dit på ferie, men det er skuffende om det er sponsing, sier Harsem.

Han viser til at forholdene i landet er blitt heftig debattert i flere år, helt siden tildelingen av VM i 2010.

– Det er mye snakk om sportsvasking og pynting av regimer som bør kritiseres, sier Harsem.

VG omtalte saken først.

Kommer snart tilbake

Dansegruppa har 2,5 millioner følgere på Instagram.

I en video publisert mandag formiddag, som viser opptak fra showet deres på luksus-kjøpesenteret Place Evendom, skriver de:

«This is insane! A dance group from little Norway? Thank you for showing up Doha and Sorry that many of you didn’t get to see us properly. We promise to comeback soon and make it up ❤️Thank u for hosting@visitqatar and @placevendomeqatar Video: @dubi_muhammedsherin»

I et innlegg på søndag har de delt en video fra Katara Cultural Village, og tagget visitqatar.

På lørdag har de postet en video fra Qatar, med teksten:

«Appreciate every city and country we visitDoha, Qatar?@visitqatarNEXT STOPP?»

Amnesty-kritikk

I perioden før Qatar-oppholdet har dansegruppa vært i Dubai i De forente arabiske emirater. Landet mangler mange av de samme menneskerettighetene som Qatar.

Til VG sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, at han kritiserer gruppa.

– Det kan virke som at Quick Style ikke helt har skjønt at de med dette blir bevisst brukt av qatarske myndigheter som en del av den samme omdømmevaskingen, sier Egenæs til VG.

Ibrar Malik, manager og talsperson for Quickstyle, forteller at gruppen ikke ble sponset eller har mottatt penger fra Visit Qatar under den aktuelle turen.

– Eventbyrået som hadde booket oss måtte søke om filmtillatelser gjennom Visit Qatar, som både ordnet med tillatelser og tilrettela for filming på de stedene vi valgte ut, skriver Malik i en e-post til AO og legger til:

– Vi ble betalt av kjøpesenteret gjennom et eventbyå.

Opprinnelig ble dansegruppen invitert av TikTok-kokken Burak for å være med på åpningen av hans nye restaurant i Doha. Noen dager før avreise, skal åpningen ha blitt utsatt, men dansegruppen fikk tilbud om å opptre på kjøpesenteret restauranten skulle åpnes, noe de takket ja til.

– Vi blir inspirert av kultur, og målet vårt er å fremme mangfold og bryte barrierer gjennom dans, og da er det veldig viktig for oss å være der fansen er, skriver Malik videre og forteller at 70 prosent av deres følgere er fra Midtøsten og Sør-Asia.

Manageren poengterer at gruppen har forståelse for debatten turen kan skape i Norge, og er villig til å møte Amnesty for en prat.