Eplene som er til salgs hos Shell Frogner er pakket inn i små plastbeger. Det får naturvernorganisasjoner til å se rødt.

– Epler og annen frukt i plastbeger er typiske eksempler på fullstendig unødvendig misbruk av engangsplast som burde være forbudt, sier Truls Gulowsen, leder for Naturvernforbundet.

– Unødvendig

Gulowsen sier at bedrifter som Shell burde forstå at de burde holde seg unna slik emballering.

– Slik innpakning er idiotisk, og hver gang butikker og andre ikke klarer å innse dette selv og finne bedre løsninger enn engangsplast, blir det enda et sterkere argument for å regulere dette med forbud og straff, sier han til Avisa Oslo.

Framtiden i våre hender reagerer også på hvordan eplene er pakket inn, og sier at naturen drukner i unødvendig plast.

– Vi løser ikke plastproblemet med mer resirkulering alene, vi må også bruke mindre i utgangspunktet. Selv om plastemballasje kan bidra til lengre holdbarhet på noen produkter, virker det ganske unødvendig å ha ett og ett eple i et plastbeger. Da må man heller finne andre løsninger for å sørge for at eplene holder seg og ikke blir kastet, sier Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender

Hun mener det nå er på tide med konkrete tiltak som legger til rette for å bremse produksjon og forbruk av ny plast, stanse utslipp til natur og få fart på resirkuleringen.

– Frankrike og Spania har innført forbud mot plastemballasje rundt mye av frukt og grønt solgt i butikk. Det bør også den norske regjeringen se på. Den plastemballasjen som blir brukt må være enkel å kildesortere riktig, så den kan bli gjenbrukt i nye produkter, sier Riise.

Hanne Larsen, seniorforsker ved Nofima, sier epler holder seg relativt godt uten emballasje.

– Ut fra et holdbarhetsaspekt synes jeg denne emballasjen er unødvendig. Ut fra et hygiene perspektiv er emballering et poeng. Når du kjøper eplet på en bensinstasjon, skal du vel oftest spise det med en gang, og i bilen har du sjelden tilgang på noe å vaske eplet med. Under pandemien var folk spesielt opptatt av at eplene ikke skulle være tatt på av andre. Mange er opptatt av dette også uten pandemi.

– En glipp

Det er St1 som eier og driver landets Shell-stasjoner. Kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i St1, sier at de jobber aktivt med å redusere deres forbruk av plast og emballasje generelt på de varene vi omsetter på våre stasjoner.

– De plastemballerte eplene dere fant på denne stasjonen beror rett og slett på en glipp, som de nå retter opp i. Slik emballering ble gjort av smittevernhensyn under pandemien, og skulle vært fjernet samtidig med at man også løftet øvrige restriksjoner og vi gikk over i en mer normal tilstand.

LES OGSÅ: