– MDG-byråd Stav bruker massedød av fugler som et av hovedargumentene for å ikke ha et offentlig fyrverkeri i Oslo sentrum på nyttårsaften.

Det sier Finanspolitisk talsperson for Oslo FrPs bystyregruppe, Lars Petter Solås (FrP). Han lover nytt fyrverkerishow hvis de borgerlige vinner valget.

Solås mener at Byrådets avgjørelse er humørløs og grunnløs, og viser til at påstanden har blitt ettergått av Faktisk.no:

– De finner at det ikke er dekning for å påstå at småfugler dør av skrekk som følge av fyrverkeri, sier Solås.

Ifølge Solås er byrådet er mer opptatt av egen overbevisning enn å redde fugler fra det han betegner som fiktive trusler.

Mennesker, dyr og miljø

Miljøbyråd Sirin Stav (MDG) skriver i en kommentar til Avisa Oslo at hun hun lever godt med at Solås (FrP) mener beslutningen er humørløs.

– At fugler kan dø er ikke en fiktiv trussel, slik Frp påstår. Faktisk.no slår fast at fyrverkeri kan gjøre fuglene forvirret og sårbare om natta, og at dette kan medføre dødelige hendelser som normalt ikke ville funnet sted.

Hun peker også på at vi hvert er vitne til alvorlige øyeskader, branner, forsøpling og helseskadelig luft på grunn av fyrverkeri, som kommer som et brått og uventet lydinferno på dyra.

– Det kan også være retraumatiserende med smell og eksplosiver for mennesker med krigstraumer og de har vi nå mange av i byen vår, spesielt fra Ukraina. At Frp mener det er humørløst å ta hensyn til alt dette, lever jeg godt med, sier hun videre.

– Et mindretall av befolkningen støtter og deltar

Privat fyrverkeri er noe et mindretall av befolkningen støtter og deltar i, mens alle må leve med konsekvensene, ifølge miljøbyråden.

– Jeg tror vi en dag vil se tilbake på privat fyrverkeri i en tett by slik vi i dag ser på røyking innendørs før røykeloven, og mener vi fremover må tenke nytt om hvordan feiringer og markeringer kan skje, for eksempel med med offentlige lysshow, sier Stav.

I dag får ikke kommunene lov til å forby privat oppskyting basert på hensyn til støy, luftkvalitet, dyrevelferd eller befolkningens helse.

– Jeg har derfor sendt brev til justisministeren og bedt om lovhjemmel til å kunne forby privat fyrverkeri i hele eller større deler av Oslo, og avventer svar. Jeg regner med justisministeren og regjeringen har forståelse for et ønske om lokalt selvstyre, påpeker Stav.

– Fornuftig innenfor ring 2

Tidligere har Oslo kommune sørget for offentlig fyrverkeri ved Langkaia. Siste oppskyting var i 2019. I 2020 ble fyrverkeriet avlyst på grunn av pandemien og i 2021 var begrunnelsen økonomi.

Solås mener at det innenfor Ring 2 er fornuftig at fyrverkeriet er offentlig. Han begrunner det blant annet med at faren for personskade er mindre ved at det gjennomføres i regi av det offentlige fremfor privatpersoner.

– Etter år med pandemi, fortjener Oslo-folk en skikkelig markering av inngangen til det nye året, slik tradisjonen vår er.

Les også

Oppleve byen den siste dagen i året? Her er det åpent

Les også

På kort tid har Else (30) tjent flere hundre tusen kroner: – Dette er en gullgruve