– Jeg reagerer med sjokk og vantro på denne nyheten. Jeg må nesten gni meg i øynene. Er det virkelig mulig at regjeringa drar Grønland opp av hatten igjen som alternativ for fengsel?

Det sier Gamle Oslo MDG-politiker Tom Kristian Berger om at nytt Oslo fengsel på Grønland igjen spilles inn av Frp på Stortinget.

– Jeg tror en beboere og naboer kjenner på en stor skuffelse. Vi trodde vi hadde vunnet kampen, sier Berger, som beskriver initiativet som «smakløst».

– Trenger boliger og grøntarealer

Justisminister Emilie Enger Mehl har tidligere sagt at et nytt fengsel etter alt å dømme ikke kan lokaliseres i Oslo.

Bakgrunnen for det, er at det ikke finnes noe lokalpolitisk flertall for å legge det til Bredtvetskogen, som har vært Statsbyggs foretrukne alternativ.

Men Avisa Oslo omtalte onsdag en Statsbygg-rapport fra april 2021 der Grønland beskrives som et godt alternativ til Bredtvet.

Det begeistrer på ingen måte Gamle Oslo-politikeren Berger.

– Utover skuffelsen over at denne saken kommer opp igjen, er dette et tett befolket område. Folk bor trangt, og det er et stort behov for gode boliger og grøntarealer, sier Berger.

Klar oppfordring til regjeringen

Berger viser til hele fire vedtak i bydelsutvalget, som alle går på at nytt Oslo fengsel ikke bør plasseres på Grønland.

– Nå har beboerne i Oslo indre øst sloss i generasjoner for å bli kvitt fengselet. Det ligger der som en barriere midt i byen, som deler bydelen i biter. Folk på Grønland, Tøyen og Gamlebyen fortjener bedre, mener han.

Deretter kommer Berger med en klar oppfordring til Emilie Enger Mehl og regjeringen.

– Jeg forventer at regjeringen tydelig og klart dementerer at nytt Oslo fengsel kan havne på Grønland, understreker lokalpolitikeren.

– Har respekt for det standpunktet

Både innsatte og ansatte ved Oslo fengsel har understreket viktigheten av et fengsel sentralt plassert i Oslo.

Et nytt et på Grønland ville gitt nærhet til politiet, domstoler og viktige organisasjoner som Oslo Røde Kors.

Det samme gjelder pårørende.

Da Avisa Oslo viser til disse argumentene overfor lokalpolitikeren Tom Kristian Berger, sier han at han har stor forståelse for dem.

– Jeg har respekt for det standpunktet. Vi skal legge til rette for gode soningsforhold og de innsatt er en sårbar gruppe. Jeg tror at det må veies mot flere forhold, sier Berger.

Han tror at det er mulig å finne en godt egnet tomt – enten i Oslo eller lett tilgjengelig fra Oslo.

– Som også ivaretar de innsattes interesser på en god måte?

– Ja. Jeg forventer at Statsbygg gjør en ordentlig jobb her. Oslo har veldig gode kollektivforbindelser, det er mange stasjoner rundt Oslo og det bør være mulig å finne en god tomt, som verken ligger inne i en skog eller en tett bebodd bydel, svarer Tom Kristian Berger.

I forbindelse med denne saken, har Avisa Oslo sendt justisdepartementet en rekke spørsmål – både angående Bergers innvendinger, og behovene de innsatte og ansatte tidligere har framhevet for avisa.

Avisa Oslo kommer tilbake med mer når svar foreligger.