– Det er jo oppsiktsvekkende hvis regjeringen undergraver kommunenes klimaarbeid og lar være å følge opp et stortingsvedtak.

Det sier en bekymret byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG). Hun viser til et brev Statsforvalteren i Oslo og Viken sendte kommunal- og distriktsdepartementet den 23. august i år.

Oslo kommune begynte å legge inn krav til fossilfrie anleggsplasser høsten 2020 – altså byggeplasser uten maskiner drevet av fossile brennstoffer som bensin, diesel og propan. Kravet er ment for å kappe utslipp fra anleggsplasser, som utgjør en tredjedel av kommunens totale CO₂-utslipp.

– Å stille slike krav er ikke bare nødvendig for at Oslo skal nå sine klimamål. At kommunene får denne muligheten, er også nødvendig for at Norge skal oppnå målene i Paris-avtalene, sier Marcussen til Avisa Oslo.

Mener Oslos praksis er ugyldig

Statsforvalteren har imidlertid gitt kommunen beskjed om at de anser krav om fossilfrie byggeplasser som ugyldige.

Som grunnlag for vurderingen viser de til en tolkningsuttalelse fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet fra oktober i fjor.

– Vi har i flere klagesaker varslet kommunen om at vi etter vår vurdering har kompetanse til å oppheve planbestemmelsene om fossilfrie bygge- og anleggsplasser, skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Statsforvalteren ber nå regjeringen komme med en uttalelse knyttet til Oslo kommunes praksis.

– Dersom det godtas at planbestemmelser vedtas uten lovhjemmel oppstår det spørsmål om dette gjelder for alle typer planbestemmelser eller om det kun gjelder for en avgrenset type bestemmelser som for eksempel bestemmelser om fossilfri bygge- og anleggsplasser, heter det i brevet til kommunal- og distriktsdepartementet.

Ber kommuner forholde seg til lover og regler

Avdelingsdirektør Hege Skaanes Nyhus i juridisk avdeling presiserer at Statsforvalteren i Oslo og Viken ikke tar stilling til selve saken.

– Som det fremgår av brevet ser vi det som problematisk å vedta planbestemmelser som loven i dag ikke åpner for å kunne gi. Vi har derfor bedt om departementets avklaring av om kommunens fremgangsmåte og begrunnelse er mulig. Vår oppgave i slike saker er blant annet å vurdere om bestemmelsene kommunen vedtar har hjemmel i loven, og når det er uklarheter, slik som her, så er det naturlig å ta kontakt med KDD, sier Nyhus til Avisa Oslo.

Avisa Oslo har spurt statssekretærKjersti Bjørnstad (Sp) om departementet er enige i at Oslo stiller krav de ikke kan stille. Bjørnstad viser til den samme tolkningsuttalelsen statsforvalteren peker på.

– Departementets tolkning er at kommunen ikke har hjemmel til å stille klimakrav til byggeplasser i reguleringsplaner. Vi fått et brev fra Statsforvalteren i Oslo og Viken om dette som nå er til behandling til oss, og vi vil svare mer detaljert i svaret til statsforvalteren.

– Bør Oslo kommune slutte å stille disse kravene?

– Kommunal- og distriktsdepartementet forventer at alle kommuner forholder seg til gjeldende lover og regler. For øvrig viser vi til svaret på forrige spørsmål.

Ber regjeringen overse statsforvalterens innspill

– Ja, vi er enige i at vi ikke har hjemmelen til å håndheve kravet per nå, sier Marcussen til Avisa Oslo.

På spørsmål om Oslo kommune bryter loven når de stiller de aktuelle kravene, sier imidlertid Marcussen nei. Hun viser til at SV og regjeringspartiene Ap og Sp i budsjettforliket for 2022 ble enige om at en hjemmel skal på plass.

I lys av signalene fra stortingsflertallet og at det i snitt tar flere år før reguleringsplaner iverksettes, mener Marcussen at Oslos praksis er uproblematisk.

– Jeg forventer at regjeringen ikke imøtekommer Statsforvalteren i Oslo og Vikens ønske, men heller får på plass hjemmelen de selv ønsker raskest mulig, sier Hanna Marcussen til Avisa Oslo.

– I påvente av at en hjemmel kommer på plass, mener jeg det er helt innafor å stille kravene vi stiller, fortsetter Marcussen.

Forslag til lovendring i oktober

Da Avisa Oslo viser til byrådens uttalelse, svarer statssekretær Bjørnstad igjen at det ikke finnes hjemmel.

Videre presiserer Sp-politikeren at Miljødirektoratet har fått i oppdrag å utrede endringer i plan- og bygningsloven, som kan gi kommunene mulighet til å stille klimakrav til byggeplasser.

– De skal levere sitt forslag til oss i oktober, og etter det vil vi vurdere forslaget, og regjeringen vil ta stilling til om kommunene skal få en hjemmel til å stille klimakrav til byggeplasser, og hvordan denne hjemmelen eventuelt skal innrettes, forklarer statssekretæren

– Marcussen mener også at det er skandaløst at statsforvalteren setter spørsmålstegn ved et krav Oslo stiller i tråd med endringer regjeringen har varslet kommer. Har departementet noen kommentar til dette utsagnet?

– Vi viser til svar om at vi forventer at kommuner følger gjeldende lover og regler. Stortinget har bedt regjeringen om å utrede en hjemmel, og det er departementene i gang med, men utredningen er ikke ferdig, sier statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp).

Mener kravet er rimelig

I intervjuet med Hanna Marcussen, stilte Avisa Oslo byutviklingsbyråden følgende spørsmål:

– Går teknologien raskt nok til at kravene er rimelige?

– Vi har gått runden med næringslivet, og bransjen er i stor grad positive, svarer byråden.

MDG-politikeren understreker samtidig at det er en forskjell på å kreve nullutslippsbyggeplasser og fossilfrie byggeplasser, slik Oslo gjør. Det sistnevnte kravet åpner for eksempelvis bruk av biodiesel.

– Den formen for drivstoff kan brukes på dagens anleggspark, sier byutviklingsbyråd Hanna Marcussen til Avisa Oslo.