– Randi Tallaksen har valgt å fratre sin stilling som rektor på Uranienborg skole. De ansatte på skolen har fått beskjed i dag, opplyser divisjonsdirektør Brynhild Farbrot onsdag ettermiddag.

Hun skriver videre at Else Birgitte Aamodt Roscher-Nielsen fortsetter å fungere fram til ny rektor er på plass.

Avisa Oslo har sendt Tallaksen flere henvendelser onsdag. I en SMS skriver hun at hennes eneste kommentar er at hun ikke kan kommentere personalsaker.

– Svært krevende situasjon

Ansatte ved Uranienborg skole og Utdanningsforbundet har i flere år innlevert varsel om det de har oppfattet som utrygt arbeidsmiljø ved skolen på Vestkanten i Oslo.

I januar startet Utdanningsetaten en kartlegging av arbeidsmiljøet, etter at hele skoleledelsen gikk ut i sykefravær samtidig.Ifølge Utdanningsforbundet dreide det seg om en langvarig konflikt knyttet til hvordan rektor har utøvd sin rolle. Saken ble omtalt av VG. Rektor har vært ute i sykefravær siden slutten av januar, mens Utdanningsetaten har gjort sine undersøkelser.

– Det har vært en krevende situasjon på skolen for alle involverte. Det viktigste framover er å sørge for en best mulig arbeids- og skolehverdag for ansatte og elever på skolen.

Avisa Oslo har stilt Utdanningsetaten flere spørsmål knyttet til undersøkelsene. Om dette skriver Farbrot:

– På bakgrunn av meldinger om arbeidsmiljøet på skolen satte Utdanningsetaten i gang undersøkelse av arbeidsmiljøet på skolen. Undersøkelsen besto av en spørreundersøkelse blant alle ansatte og dybdeintervjuer med flere ansatte. Resultatene fra denne undersøkelsen gir informasjon om styrker og utfordringer ved arbeidsmiljøet, som ledelsen og de ansatte på skolen skal jobbe med framover. Styrker er blant annet at de ansatte har et stort engasjement for jobben sin og det er godt samhold innad i teamene, mens det er utfordringer knyttet til roller, ansvar og rutiner.

Utdanningsforbundet har meldt om bekymring

Avisa Oslo har vært i kontakt med Utdanningsforbundet, tidligere tillitsvalgt og ansatte ved skolen som forteller at det gjennom mange år har vært konflikt ved skolen.

– Vi har gjentatte ganger vært i kontakt med etaten om Uranienborg. Allerede i 2014 meldte vi ifra skriftlig om at vi var bekymret for arbeidsforholdene ved skolen, sier Jorunn Folkvord i Utdanningsforbundet.

– Vi er veldig glad for at Randi Tallaksen har fratrådt som rektor ved Uranienborg, og at prosessen med å få en ny rektor er satt i gang, fortsetter hun.

Varsler: – Etterlengtet

Avisa Oslo har sett dokumentasjon tilbake til 2018, hvor varslere melder om blant annet høyt arbeidspress og gjennomtrekk av lærere. Torsdag vil det publiseres en sak om den langvarige konflikten ved skolen.

En av varslerne Avisa Oslo har vært i kontakt med er Kjell Bjarne Dahl. Dahl leverte i 2021 et varsel til Oslo kommunes sentrale varslingsråd.

– Mange søkte seg vekk fra skolen, kulturbærere blant de ansatte og ledelsen forsvant raskt, forteller han.

I varselet som Avisa Oslo har fått tilgang på, beskriver han både bekymringer knyttet til elevenes rettigheter og et utrygt arbeidsmiljø.

Dahl og flere andre har uttrykt fortvilelse over at det de beskriver som en svært krevende situasjon har fått pågå så lenge.

– Dette er en etterlengtet og svært positiv nyhet for ansatte og elever ved Uranienborg skole. Nå gjenstår det å gi ansatte stor medinnflytelse ved ansettelse av ny rektor, sier han til Avisa Oslo.

Har du tips?

Avisa Oslo ønsker å sette fokus på arbeidsmiljø i Osloskolen. Har du tips i denne saken, eller andre saker knyttet til osloskolen? Tips journalisten på kristine.sorheim@ao.no, eller på 99399377.