– Det er mange som har smerter fordi de har knekt tenner, særlig på ribbesvor. Det er klassikeren, forteller Mina Attramadal.

Hun er en av tannlegene ved oppstartsbedriften Blid Tannhelse, med klinikker ved Majorstuen og Grünerløkka. Del av deres konsept er å tilby lange åpningstider med blant annet mulighet for akuttbehandling.

Det tilbudet har folk til de grader benyttet seg av nå. Klinikkene melder at de ikke hadde forventet så stor pågang i romjulssesongen. Allerede for flere dager siden var klinikkene fullbooket til januar - og den første uka i 2021 var i ferd med å fylles opp.

Hektisk

– Det er ganske hektisk. Vi har hatt veldig mange pasienter som har kontaktet oss for time, til og med fra utenfor Oslo. Det er tydelig at det er et økt behov for akuttbehandling i romjulen, selv om det var det før også, forteller Attramadal videre.

Selv om det er hektisk, er daglig leder glad for at pasientene velger dem.

– Det ser ut til å bli en fin opptur i januar etter en relativt rolig førjulstid. Dette skyldes nok både julemat og at mange ønsker å starte et nytt år med god tannhelse. Pandemien har ført til at mange har utsatt besøket sitt og holdt seg hjemme, svarer daglig leder Ingrid Lange.

Hun påpeker at det er uheldig å utsette timen fordi tannleger har lav smitte. I tillegg kan behandlingsbehovet øke når man utsetter tannlegebesøket.

Kan gjøre vondt

Mina Attramadal utdyper at det kan være bakenforliggende årsaker til at tenner eller fyllinger knekker i møtet med steinhard ribbesvor.

– Det er som regel en del av tannen eller del av en fylling som kan ha knekt. Spesielt hvis man har en jeksel som kan være svekket på grunn av hull eller en sprekk, er det sjanse for at den knekker til feil sted til feil tid, sier tannlegen.

– Da kan man få ganske vondt på tungen fordi tannen blir skarp, eller så kan selve tannen også være ganske vond, legger hun til.

Attramadal oppfordrer til å gå til tannkontroller jevnlig for å forebygge mot lignende skader, men:

– Det er ikke alt man klarer å forutse, og man kan rett og slett være uheldig. Men har man for eksempel store, gamle amalgamfyllinger, bør man kanskje tenke seg litt om før man tygger på ribbesvoren.

Hvordan har mange av pasientene det når de kommer til dere med dette?

– De er fortvilet, men jeg opplever at de fleste er takknemlige for at de får fikset det såpass fort. Som regel er det bare hyggelig stemning på jobb. Dette er jobben, men det at vi kan hjelpe dem og at de er takknemlige, gjør at arbeidshverdagen blir ekstra bra.


Kjenner igjen situasjonen

Situasjonen som Blid Tannhelse i Oslo opplever er ikke unormal, ifølge Den norske tannlegeforening.

De påpeker at ribbeknekte tenner gjerne skjer i kombinasjon med de røde dagene i jula, hvor mange faste tannleger også har fri. Det fører til økt press på dem som holder åpent.

– Dette er ikke en uvanlig ting. Også i tannlegebransjen tar de ferie, og det er mange som spiser mye rart i jula som skaper en belastning. Ribbesvor er en klassiker som kan ta knekken på tennene. Da kan det være utfordringer med å finne tid hos sin vanlige tannlege, selv om mange stiller opp for sine faste kunder når det skjer noe – også i juletiden, sier generalsekretær Morten Harry Rolstad i Den norske tannlegeforening.

– Da kan det bli økt pågang for eksempel hos såkalte tannlegevakter som har åpent døgnet rundt, og som sikkert har det i deler av jula også. Litt utover i landet er det vanskelig å finne den type tilbud, men i storbyene finnes gjerne ofte disse tannlegene, legger han til.

Rolstad synes det er bra driv i tannlegebransjen for tiden, på tross av koronaen. Han synes det er bra, og opplever at mange er flinke til å ta forholdsregler ved, ved for eksempel å avbestille på kort varsel om man kjenner seg syk.