– Det var nesten ikke følbart, sier helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo.

Vi møter ham på Uranienborghjemmet på Majorstua i bydel Frogner. For 20 minutter siden fikk han vaksinestikk mot influensa – noe han er opptatt av at alle andre som mottar tilbud om vaksinen i disse dager, også skal gjøre:

– Ta vaksinen om du får tilbudet, er helsebyrådens klare oppfordring.

Blir innkalt

For halvannen uke siden åpnet fastlegene opp for influensavaksinering av alle i helsevesenet. Innkallelsene er med andre ord i gang.

De som får tilbud om influensavaksinen er personer over 65 år, de som jobber i helsevesenet og spesielt sårbare grupper som folk med varig kroniske lidelser og nedsatt immunforsvar, opplyser Steen.

Barn under fem år som er prematurt født og de som sliter med fedme er også i gruppen som får tilbud om årets influensavaksine.

– Vi sender ut SMSer, men hvis du er i en sårbar gruppe og ønsker å få vaksine av fastlegen er det bare å ordne en time, sier Steen.

– Viktigere i år enn noen gang

Helsebyråden mener at 2021 er et spesielt viktig år å møte opp for å bli vaksinert:

– Det er kanskje viktigere å ta vaksinen i år enn noen gang, sier han og fortsetter:

– For det første hadde vi veldig strenge smitteverntiltak i fjor vinter som medførte at vi ikke fikk noen influensa i Norge i fjor. Det var positivt, fordi influensa tar rundt 900 liv i året i snitt. Til nå har rundt 820 til 830 mennesker dødd med korona i kroppen. Med andre ord tar influensaen hver sesong flere liv enn det koronaen gjorde. Det viser noe om alvorlighetsgraden til influensa.

Videre peker helsebyråden på at selv om mange unge mennesker kan ha vanskelig for å se poenget med å ta vaksinen, ettersom influensaen ikke vil gjøre dem alvorlig syke, er andre mer sårbare.

– Det vi ser er at det er grupper i samfunnet som har større sannsynlighet for å bli alvorlig syke, og kanskje heller ikke overlever en alvorlig influensasykdom. Da er det viktig at vi som er rundt disse menneskene blir vaksinert så vi unngår å eksponere dem for smitte.

– Redd for større og mer utbrudd

Steen sier han også er bekymret for at influensasesongen skal bli sterkere i år, fordi befolkningen ikke hadde influensa i fjor.

– Gjennom en vanlig influensasesong bygger vi opp immunitet mot den neste influensasesongen, som beskytter oss litt i tillegg til vaksiner. Denne beskyttelsen har vi ikke fått med oss fra i fjor, sier Steen og fortsetter:

– Derfor er jeg redd for at årets influensasesong kommer til å gi større og mer utbrudd enn en normalsesong. Det er en uro jeg har. Det kan medføre at flere blir smittet og kanskje også mer alvorlig smittet enn vi hadde blitt i en normal situasjon.

Han tilføyer:

– Det øker risikoen for at de som er i de sårbare gruppene og egentlig ikke bør bli smittet, blir smittet og at vi som en konsekvens av det kan se mer alvorlig sykdom og kanskje høyere dødsfall enn det som er normalt i en vanlig influensasesong.