Mandag formiddag delte bydel Stovner ut informasjon og smittevernkit til forbipasserende på Haugenstua torg. Med seg hadde de helsebyråd Robert Steen (Ap) som kan fortelle Avisa Oslo at han ser med glede på at smittetallene gikk ned i forrige uke sammenlignet med uken før, men at han er bekymret for hva som vil skje når påskeferien er over.

– I uke 12, forrige uke, hadde vi 2092 smittede, det er en nedgang på 15 prosent fra uke 11, og et lite lyspunkt inn i påsken. Vi har klart å bryte smitteveksten og presse den litt nedover. Det er et tegn på at tiltakene fungerer og folk i Oslo har tatt utfordringen. Så får vi bare håpe at ferien ikke gjør at vi slipper ned skuldrene for mye. Sommerferie, høstferie, juleferie og vinterferie medførte alle nye smittetopper i Oslo, og det er frykten også nå etter påskeferien. Situasjonen er mer alvorlig enn noen gang nå, så jeg håper, men tør ikke å tro.

Ferie fremfor vaksine

Mange Oslo-borgere har valgt å ta turen ut av byen denne påsken, men det er ikke på langt nær like mange som trekker til fjells eller utenlands som det som er vanlig.

Til tross for det er det ventet at smittetallene de neste dagene kan være noe farget av at det er ferietid.

De siste dagene har det vært mye fokus på vaksinering og ferieklare innbyggere som heller vil ha ferie enn vaksine. Bærum kommune fikk mye oppmerksomhet i helgen da de valgte å utsette 1.075 vaksineavtaler som var planlagt skjærtorsdag og langfredag.

Helsebyråden forteller at han har vært i kontakt med flere som jobber på byens vaksinasjonssenter de siste dagene, og hans oppfatning er at de fleste takker ja til vaksinen når kommunen ringer.

– Jeg opplever at mye av den oppmerksomheten som har vært på dem som ville utsette vaksiner til etter påskeferien har vært litt overdrevet. De aller fleste kommer uansett om det er skjærtorsdag eller langfredag.

Flere doser til hovedstaden

Denne uken får Oslo 10.488 vaksinedoser. I tillegg kommer det 14.300 doser som er skjevfordelt for de tre neste ukene. Disse skal fordeles mellom de seks bydelene som er hardest rammet akkurat nå.

Oslo kommune har i dag 15 vaksinasjonssentre som i tillegg til et sentralt senter, fastleger og apotek skal kunne klare å sette mellom 100.000 og 150.000 doser i uka.

Da vaksineringen startet i desember kom det rundt 4.000 vaksiner i uka. Dette har økt jevnlig, og mot slutten av april håper Steen at de kan være oppe på et langt høyere nivå.

Vaksinepass kan være et alternativ

Danmarks statsminister Mette Fredriksen varslet for en uke siden at den danske regjeringen var enig om en plan for gjenåpningen av landet. Etter påske åpner skoler og fra 6. april kan de som driver en-til-en-tjenester ta imot kunder. Etter hvert kan også kjøpesentre og andre tilbud åpne.

For å gjøre gjenåpningen så sikker som mulig innføres det koronapass i Danmark. Gjennom en app skal du kunne bevise at du enten har en negativ koronatest, at du er vaksinert, eller at du har vært smittet for å for eksempel få gå til frisøren.

Dette er en interessant løsning, synes Robert Steen, som håper det heller kommer store mengder vaksiner.

– Regjeringen er i diskusjoner med EU om dette, så jeg tror vi kommer til å følge med på hva som skjer andre stedet. Men dette vil være avhengig av hvor fort vaksinene kommer. Kommer de store mengder veldig fort vil den diskusjonene være unødvendig, men skal det vare lenge vil det bli en diskusjon som er aktuell også her, sier han.

Oslopåske

For helsebyråden, som for så mange andre, blir det hjemmepåske i år. Han forteller at han skal utforske steder i Oslo han ikke har vært før og han anbefaler folk å oppsøke steder utendørs – gjerne steder der det er få folk.

– Jeg har noen bekjente som har tatt opp Pokémon Go igjen, og Stolpejakten er jo også et godt alternativ. Selv skal jeg oppleve det som forhåpentligvis er den siste påsken i et koronastengt Oslo, sier han.

– Det kommer forhåpentligvis ikke til å skje igjen i vår levetid, legger han til.