Det opplyser Rødts Sofia Rana til Avisa Oslo søndag kveld.

– Situasjonen i landet er kritisk, sier hun til avisen.

– Har kapasitet

I interpellasjonen til bystyret 8. september skriver Rødt at «som aktiv deltaker i krigshandlinger i Afghanistan gjennom de siste 20 årene har Norge et særlig ansvar for å flyktningene fra landet».

– Oslo kommune har blitt bedt av IMDI om å ta imot 206 kvoteflyktninger i 2021, inkludert flyktninger fra Afghanistan. Fram til juli i år har vi bare blitt bedt om å ta imot 46. Oslo har kapasitet til å ta imot flere. Så langt har det blitt evakuert litt i overkant av 1000 personer fra Afghanistan til Norge. Mange av disse er personer som har krav på beskyttelse, og som vil få status som kvoteflyktninger. At konflikten i Afghanistan eskalerer og trusselbildet der øker gjør ikke at situasjonen blir mindre kritisk i Syria, i borgerkrigen i den Sentralafrikanske republikk eller i Darfur. De nye flyktningene fra Afghanistan bør komme i tillegg til, ikke i stedet for, kvoteflyktninger fra andre konfliktområder, står det å lese i interpellasjonen.

Vil ha flere fra Afghanistan

Nå foreslår partiet altså å oppheve den øvre grensen for antall flyktninger som kan komme til Oslo og at kommunen i 2021 vil ta imot flyktninger fra Afghanistan, i tillegg til kvoteflyktninger fra andre konfliktområder.

– Vi mener Oslo bør gå foran som et godt eksempel og at flere kommuner vil følge etter og ta imot flere flyktninger fra Afghanistan, sier Rana.

Dette er Rødts forslag til bystyret 8. september:

1. Oslo bystyre oppfordrer Regjeringen til å øke innsatsen for å få evakuert afghanere som har jobbet for det Norske forsvaret og deres familier, samt afghanske menneskerettighetsaktivister, kvinneaktivister, journalister, kulturarbeidere og andre som er truet av Taliban eller terrorgrupper i landet.

2. Oslo bystyre ber Regjeringen umiddelbart innvilge opphold til alle de afghanske flyktningene i Norge som enten har mottatt vedtak om at de skal sendes ut eller har fått satt saksbehandlingen sin på pause.

3. Oslo bystyre opphever den øvre grensen for antall flyktninger som kan komme til Oslo, og vil i 2021 ta imot flyktninger fra Afghanistan i tillegg til kvoteflyktninger fra andre konfliktområder. Oslo kommune oppfordrer andre kommuner til å gjøre det samme.

4. Bystyret ber byrådet varsle regjeringen om bystyrets vedtak umiddelbart.