Det sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde (H) søndag kveld til Avisa Oslo.

Utspillet kommer etter at Mimir Kristjansson (R) kom med krass kritikk mot regjeringen og olje- og energiminister Marte Mjøs-Persen (Ap) i Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm».

Kristjansson kaller blant annet Mjøs-Persen for «komiske Marte» - en referanse til Iraks tidligere propagandaminister Mohammed Said al-Sahhaf, kjent for å benekte amerikansk inntog selv da TV-bildene viste stridsvogner i Bagdads gatene.

Deretter avslutter Kristjansson innlegget med å skrive: «Betyr ord ingenting for politikere lenger? Er det bare fritt fram for løgn og forbannet dikt fra regjeringen?»

— Sist jeg sjekket var også Mimir politiker. Stortingsrepresentanter burde holde seg for god til å stemple alle politikere som løgnere og komme med karakteristikker, sier Tybring-Gjedde.

Kristjansson avviser at han kalt alle politikere for løgnere. Han sier det er hva politikere gjør som bidrar til politikerforakt, ikke krass retorikk. Les hele tilsvaret til Kristjansson lenger ned i saken.

— Nører oppunder sinne

Høyre-politikeren mener det har bygget seg opp mistillit mot politikere og en opplevelse av at politikere står langt unna vanlige folk. Det er et kjempevarsel politikere må ta på alvor, sier hun.

— Folk må være trygge på at deres folkevalgte jobber for dem, og tar dem på alvor. Når folk kjenner på avmakt, så må vi åpenbart gjøre mer. Vi har ikke lykkes. Men jeg håper ikke flere stortingspolitikere møter dette med å nøre opp under sinnet med karakteristikker av andre politikere, uten å presentere egne løsninger, sier Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde synes Rødt-politikeren Kristjansson kaster ild på bålet med innlegget sitt - samtidig som han selv utdefinerer seg selv fra gruppen «politikere».

– Det jeg reagerer på er at Mimir går inn i en gruppe hvor mange forståelig nok er frustrerte og skriver en melding som kun har som formål å nøre oppunder sinnet og forakten mot gruppen politikere, sier Tybring-Gjedde.

— Det er et velkjent retorisk grep. Vi har sett de siste årene hvordan slik retorikk bygger ned tillit i mange demokratier i andre land. Mimir har vært i gamet lenge, så han vet jo hva han gjør når han skriver det på den måten, i den settingen, argumenterer hun.

Bekymret

— Men er det skarp retorikk eller manglende politiske løsninger som er årsaken til politikerforakt?

– Åpenbart manglende politiske løsninger. Det viktigste man gjør for å unngå politikerforakt er å være på ballen og svare på de utfordringene folk har. Jeg er enig med Mimir i at regjeringen ikke har klart det til nå, og jeg skjønner veldig godt frustrasjonen veldig mange får når de åpner skyhøye regninger. Det å ha gode svar på det, er viktig.

— Men jeg er også bekymret over at politikere og media i større grad bruker krigsretorikk, personkarakteristikker og veldig sterke ord for det som egentlig er en ærlig politisk uenighet om hvilke løsninger som er best - og det kan bli et problem på sikt, avslutter Høyre-politikeren Mathilde Tybring-Gjedde.

— Kjenner ikke mine intensjoner

Mimir Kristjansson (R) avviser kritikken fra Tybring-Gjedde (H).

— Det er helt feil. Og Mathilde Tybring-Gjedde kjenner ikke mine intensjoner, og det er ingen grunn for henne til å spekulere i mine intensjoner.

Kristjansson viser til at facebookgruppen samler 600.000 mennesker og mener den derfor er et viktig medium i strømdebatten. Det åpenbart at man går inn der for å fremme politiske meninger, sier han til Avisa Oslo.

– Med mindre det er noe jeg har gått glipp av, så står heller ikke at alle politikere lyver. Det jeg spør om er noen helt konkrete uttalelser fra energiministeren som jeg mener har vist seg å være tomme ord. Det er spissformulert og frekt, men det er meningen. Så enten har Mathilde Tybring-Gjedde drømt eller så har hun funnet på den tolkningen.

Tar selvkritikk

Rødt-politikeren er heller ikke enig i at skarp retorikk er en treffende forklaring på hva som skaper politikerforakt.

— Det som bidrar til politikerforakt i Norge er for det første at politikere på stortinget har snyltet på en rekke ordninger, og for det andre at det ikke er noe kontroll på det norske kraftmarkedet. Og det er ingenting som blir sagt i Norge som kommer til å trumfe de to realitetene når det kommer til å skape politikerforakt.

— Det at en norsk olje- og energiministeren sier at ingen skal fryse gjennom vinteren, og så fryser folk gjennom vinteren, tror jeg er hundre ganger mer egnet til å skape politikerforakt enn at noen er frekke i et facebookinnlegg.

Kristjansson sier han likevel tar selvkritikk for personangrepet på olje- og energiminister Marte Mjøs-Persen.

— Det burde jeg selvsagt holde meg for god for. Der har jeg latt engasjementet løpe av meg. Det kommer ikke noe god ut av å være frekk med folk. Det vil jeg gjerne beklage overfor Marte - selv om jeg syns uttalelsene hennes var provoserende.