– I nominasjonskomiteens innstilling som kom ut i går, står jeg ikke lenger på listeforslaget til valget 2023. Jeg har fått spørsmål fra mange partikamerater (og andre) om jeg har trukket meg fra lista, men kan berolige folk med at jeg er motivert og står til disposisjon hvis Rødt Oslos medlemmer ønsker det, skriver Rødt-politikeren på sin Facebook-side.

Torsdag skrev Avisa Oslo at Holm-Torsteinson, som er vara i Rødts bystyregruppe, hadde forsvunnet helt fra nominasjonskomiteens innstilling til valgliste for neste års lokalvalg.

– Jeg ønsker ikke å utdype meg utover det jeg har skrevet på Facebook, sier Holm-Torsteinson.

– Overraska

Nå har hun delt et innlegg på Facebook, der hun letter på sløret om hva hun synes om vrakingen.

– I det forrige forslaget fra nominasjonskomiteen var jeg enstemmig innstilt på tredjeplassen på lista. Etter det har lokallag gitt innspill til komiteen, og jeg veit at deler av flere lag har støttet meg på førsteplass, mens andre har støttet forslaget med meg på tredje. Jeg har ikke hørt om noen lag som har foreslått at jeg skal fjernes helt fra lista.

Hun var ikke på forhånd klar over at hun ville bli vraket.

– Derfor er jeg litt overraska over at komiteen foreslår meg helt ut – men jeg har god tro på medlemsdemokratiet i Rødt og ser fram til nominasjonsmøtet 17. november og er klar for å stå på den plassen på lista som Rødt Oslos medlemmer ønsker.

Utfordret om førsteplassen

Forslaget til liste kommer 14 dager før Oslo Rødts nominasjonsmøte.

Torsteinson ble opprinnelig ble anbefalt på tredjeplass av nominasjonskomiteen, før hun utfordret toppkandidaten Siavash Mobasheri om førsteplassen.

Da Avisa Oslo tilbake i september spurte Torsteinson om hvorfor hun ønsket førsteplassen, presiserte hun at Rødt er et feministisk parti. Hun mente at partiet hadde mange gode kvinner, derav sju foreslått på topp ti i førsteutkastet.

– Jeg er overrasket over at det foreslås mannlig toppkandidat når kvinner har stilt seg disponible for plassen, sa Torsteinson da.

– En helhetsvurdering

Nominasjonskomiteens leder Rosmin Mathew sier følgende til Avisa Oslo om innstillingen:

– Nominasjonskomiteen har gjort en helhetsvurdering etter mange innspill fra laga og medlemmene våre, og har landet på å innstille på Mari Rise Knutsen på 3. plass. Nå skal nominasjonsmøtet si sitt, og uavhengig av hva resultatet blir så er vi sikker på at det blir et knallsterkt lag som skal representere Rødt i Oslo bystyre.

– Dere har altså vraket Torsteinson?

– Komiteen har enstemmig innstilt Mari Rise Knutsen på 3. plass. Listen ble revidert og det er andre kandidater også med endret plassering.

– Er hun vraket fordi hun utfordret Mobasheri?

– Nei.

– Har dette noe å gjøre med at hun gikk hardt ut mot lista da den først ble kjent?

– Alle kandidater og medlemmer står fritt til å mene noe om komiteens høringsutkast. Det er hensikten med høring.

– Hvilke innspill har dere fått?

– Vi har fått forskjellige innspill fra lokallagene og ønsker ikke å gå i dybden på de forskjellige innspillene.

– Hva gjorde at dere valgte å droppe Torsteinson helt fra lista – i stedet for å flytte henne lenger ned?

– Vi har fått forskjellige innspill. Vi har tatt en vurdering, og valgte enstemmig å innstille Mari Rise Knutsen på 3. plass.

Mari Rise Knutsen ble nylig valgt som Rødt Oslos leder, etter at Siavash Mobasheri trakk seg. Bakgrunnen for Mobasheris valg, er at han ikke ønsket å både være gruppeleder for Rødt Oslos bystyregruppe og fylkeslagsleder. Rosmin Mathew sier at Knutsen har tatt over som midlertidig leder fram til neste årsmøtet i mars.

– Hun har vært tydelig på at hun ikke ønsker gjenvalg, sier Mathew.