– Vi jobber for at barn og unge skal få en så fin og lærerik hverdag som mulig under pandemien, som vi jobber for også utenfor pandemitiden, men det kan ikke gå foran et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø for lærere.

Håkonsen mener det er absurd at det er det samme smittevernnivået nå, når det i enkelte bydeler er over 600 smittede per 100.000, som det var da smittetrykket var på 20 smittede per 100.000.

I bydel Alna, hvor Trosterud skole ligger, viser oversikten til Oslo kommune at smittetrykket var på 626 smittede per 100.000 det siste døgnet.

Han har også sitt å melde om det foreslåtte oransje forslaget Inga Marte Thorkildsen har kommet med.

– Det vi trenger nå, er ikke å sitte og vente på nye usikre tiltak i ukevis, spesielt ikke når vi allerede har et konkret alternativ som sikrer bedre smittevern. Et oransje nivå eller et revidert gult nivå er det vi hadde trengt i september/oktober da vi først påpekte at gult nivå hadde klare mangler.

– Må stikke fingeren i jorda

Han etterlyser at politikerne kommer på banen og tar grep.

– Nå må man begynne å stikke fingeren i jorda og se hvor det er smitten kan bre seg om nå. Skoler er det nye episenteret for smitte.

Han mener politikerne burde overkjøre FHI der er nødvendig.

– Man har mulighet til å oppjustere smittevernet fra politisk hold dersom man skulle ønske det. Nå når Utdanningsforbundet spiller inn at de ønsker rødt nivå grunnet lærernes rett til et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø, kan man ikke lenger kun forholde seg til FHIs vurderinger. Vår rett til et trygt og helsefremmende arbeidsmiljø er ufravikelig.

Camilla Stoltenberg har uttalt at skolene er et dilemma.

– Haster

Det haster med å få på plass rødt nivå, mener han.

– Jo lenger vi venter, jo mer sannsynlig er det at vi håper rett over til rødt nivå og stenger.

Han peker også på at dersom kohortene er mindre, som de blir under rødt nivå, vil færre bli satt i karantene dersom det skjer et smitteutbrudd.

– Det er bedre om en elev har hjemmeskole to dager i uka enn karantene hele tida, sier han.

Professor emeritus i internasjonal helse, Gunnar Kvåle, sier til Dagbladet at det seriøst bør vurderes å innføre hjemmeskole i en periode.

– Dette sitter nok langt inne for enkelte, men det kan bli nødvendig i områder med høye smittetall, som for eksempel i Oslo nå, sier Kvåle til Dagbladet.

Tirsdag skal statsminister Erna Solberg (H) orientere Stortinget om hvilke koronatiltak som skal gjelde framover.