Ferien over for de fleste, og Oslo-sommeren leverte ikke helt værmessig. Selv vi klimaaktivister, som først ble kjent på sommerleir i Natur og Ungdom drømte om en tur til Syden, men det tok ikke lang tid før vi brått ble revet ut av drømmene.

Skogbranner i Europa, millioner rammet av tyfon og flom i Asia, svikt i avlinger i Afrika og massesmelting av is ved polene. Værrekordene faller som fluer over hele kloden. Her hjemme har styrtregnet herjet, noe også vi Oslo-folk fikk føle på kroppen. Klimaendringene er her nå. Og de er menneskeskapte.

Les også

Kjære MDG, ikke steng meg ute fra byen min!

Innen 2030 skal utslippene være nær null

Det rødgrønne byrådet i Oslo styrer i dag etter et mål om 95 prosent kutt i utslippene innen 2030. Ikke fordi vi håper vi skal klare å nå det, men fordi vi må. Og fordi det er mulig. Vi tar i bruk det meste av det som finnes av menneskeskapte klimaløsninger: Et sterkt utslippsfritt kollektivtilbud, tilrettelegging for sykkel og gange, grønne bilfrie byrom, utslippsfrie anleggsplasser og energieffektive bygg. Når karbonfangstanlegget på Klemetsrud står klar om noen år vil det alene kutte Oslos utslipp med 17 prosent.

Selv om prosjektet er forsinket ett år, er vi nødt til å lykkes med dette banebrytende prosjektet. Også fordi teknologien kan bli tatt i bruk over hele verden.

Kutt utslipp med solenergi

Mellom 2013 og 2021 ble Oslos utslipp redusert med nesten en tredjedel, og innen 2030 skal utslippene være nær null. Men vi kan ikke stoppe der. Etter 2030 må vi videre.

Oslo SV vil at kommunen sammen med innbyggerne skal gjøre byen vår til et storstilt solkraftverk. En storaksjon for energisparing må i tillegg sikre at mest mulig av solstrømmen går til å erstatte fossil energibruk. Slik hjelper vi også på lommeboka til Oslo-folk som sliter med strømregningene. Innen 2030 vil vi ha rustet opp 15 prosent av bygningene med dårligst energistandard i Oslo, og 40.000 bygg i Oslo skal ha solenergianlegg på taket. Klimaløsningene skal være tilgjengelig for alle.

Utslipp under null

Oslo SV går til valg på å skjerpe klimamålene, slik at vi innen midten av 2030-tallet fanger mer klimagasser enn vi slipper ut. Dette er fullt mulig, blant annet gjennom karbonfangst fra avfallsforbrenning og økt karbonbinding i skogen og fjorden. Kommunen er allerede i gang med en storstilt planting av trær og forsøk med dyrking av vegetasjon under havoverflaten. I tillegg til å rense fjorden og gjenopprette den økologiske balansen under vann, binder tang og tare CO2 som ellers ville bli sluppet ut i atmosfæren.

Få byer i verden har et like godt utgangspunkt for å ta klimaansvar som Oslo. Vi har både mer ressurser og et sterkere historisk ansvar for klimakrisen enn byer i andre deler av verden. Et styrket klimamål handler derfor ikke bare om å redde miljøet, det handler om internasjonal solidaritet.

Lokalvalget er et klimavalg

Innbyggere fortjener politikere som handler her og nå og som ser lenger frem enn til neste valg. Det rødgrønne flertallet i Oslo gjør begge deler. Men nå står alt på spill. Blir det borgerlig flertall etter valget blir hele Oslos klimapolitikk kastet ut i usikkerhet.

Frp har notorisk prioritert bilister og veibygging foran grønne byrom og kollektivtillbud. Industri- og næringspartiet vil melde Norge ut av Parisavtalen og benekter at klimaendringene er menneskeskapt. Høyre feiger ut når klimaløsninger skaper konflikt.

Et byrådsskifte i høst er i realiteten en russisk rulett med Oslos klimapolitikk. Dersom SV får fortsette å styre Oslo, garanterer vi at klimapolitikken blir hovedprioritet. Vi skal møte det rå været med enda råere klimatiltak.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Da naboene ble indignert, snudde Høyre og var i mot

Les også

Polariserende? Slett ikke! Klimavennlige valg har blitt normalen

Les også

Problemet vil bli mye større i fremtiden. Bygdøy trenger mer enn en god sykkelvei