For tredje gang har Kiwi Tonsenhagen delt ut en julepakke til noen som fortjener det. Det skjer ved at kundene kan skrive seg ned på en lapp, og om deres lapp trekkes kan de velge ut en person i nærområdet de mener fortjener en ekstra påskjønnelse.

I år valgte Kiwi-butikken å overraske tre personer i nabolaget, og en av dem var Rut Krogset.

– Jeg ble helt målløs, forteller hun til Avisa Oslo.

– Tøffe uker

Utenfor døra sto nemlig butikksjef Monica Ludvigsen med en av de ansatte i butikken. Med seg hadde de fire store bæreposer med dagligvarer.

– De fortalte meg at en anonym person hadde bestemt at jeg skulle få disse varene. Noen hadde bestemt at jeg skulle få dette, sier hun tydelig rørt.

I posene lå det alt fra ingredienser til lasagne og taco, julemat, sjokolade, brus, kaffe, rundstykker, vaskemidler og andre varer som kommer godt med inn i julestria. Rut Krogset bor alene med en tre år gammel datter og forteller at hun har hatt noen utfordrende uker etter at hun falt og slo seg stygt på bussen.

– Jeg fikk hjernerystelse for to uker siden. Jeg er alenemor og har ikke familien i nærheten, og med økende priser på alt har det vært noen tøffe uker. Jeg lurer på om det kan være noen som kjenner til situasjonen min som har nominert meg, sier hun.

Hun forteller at hun ble svært rørt da hun forsto hva som hadde skjedd.

– Jeg brast i gråt. Jeg tror ikke folk forstår hvor mye det betyr. En ting er å få alle disse tingene, men det føles også veldig godt å bli sett, sier hun.

Tradisjon

Monica Ludvigsen ved Kiwi Tonsenhagen forteller at alle de tre som hadde blitt nominert til å få en gratis handlekurv fikk overlevert sine varer tirsdag denne uken. To av giverne var anonyme, mens en spredte litt juleglede med fullt navn.

– For meg var det viktig at de prøvde å tenke på om det var noen andre i nabolaget de kunne komme på som fortjente dette. Det kunne være noen som har betydd noe spesielt for dem, eller noen man ikke kjenner i det hele tatt. Denne gangen fikk vi tre veldig fine vinnere, sier hun.

Hun forteller at butikken har konkurranser gjennom året der kundene kan vinne premier til seg selv, men at vinnerne i jula får muligheten til å gi den videre til noen andre.

– Vi synes dette har blitt en veldig hyggelig tradisjon. Det er noe av det hyggeligste vi gjør og vi synes det er fint å oppmuntre folk til å gjøre noe hyggelig for noen andre.

Enorm respons

Etter at hun hadde fått summet seg etter besøket fra de Kiwi-ansatte skrev hun en takk til den anonyme giveren på facebookgruppen Nabolagsforeningen på Årvoll. Der takker hun den som har gitt henne varene og skriver at hun håper takken kommer frem til rett person.

– At noen har gitt meg dette anonymt gjør at jeg får enda mer lyst til å gi noe tilbake. Jeg vil så gjerne si tusen takk, sier hun.

Krogset forteller at hun har bodd på Årvoll siden 2014 og at hun mener det er et helt spesielt nabolag.

– Naboer hilser på hverandre, selv om man bare har snakket sammen på lekeplassen en gang tidligere. Jeg opplever at folk her ser hverandre og jeg føler meg trygg her. Jeg er veldig glad i nabolaget mitt, sier hun.

Innlegget i nabolagsgruppa har snart fått 500 reaksjoner og flere kommentarer. Krogset sier hun tenker slike grupper trenger litt positivitet og glede innimellom. De kan fort bli en arena for å spre misnøye, og derfor er det desto viktigere å spre positivitet.

– Jeg tror folk blir glad av å lese om at andre gjør noe fint for sine medmennesker. Jeg skulle ønske jeg hadde kapasitet til å gjøre det selv nå, men kanskje dette kan inspirere noen til å gjøre noe fint for noen andre før jul, sier hun.