Da Ruters nye billettsystem for kollektivreisende i Oslo og Akershus ble lansert i april, var løftet at enkeltbilletter i snitt skulle være 20 prosent billigere. For dem som kjører mye kollektivt skulle billettene være 40 prosent billigere.

Nå har det vist seg at den reelle rabatten i Ruter-appen er mye lavere enn forespeilet, opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

– For byrådet har det vært høyt prioritert å kutte billettprisene på enkeltbilletter med 20 prosent, altså til en gjennomsnittpris på 32 kr. Ruter har beregnet at folk i snitt har betalt litt mer enn dette. Derfor endrer vi nå rabattkurven slik at man raskere får økt rabatt, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG).

Med billettypen Reis får man nå over 20 prosent rabatt etter bare 7 reiser. Tidligere måtte man reise 15 ganger for å oppnå denne rabatten.

– Med Reis har vi redusert prisen på enkeltbilletter for første gang på femten år. Å kutte kollektivprisene er viktig for alle, men aller mest for dem som har minst å rutte med, i en tid hvor alt annet blir dyrere, sier Stav.

Inntil nå har passasjerene måttet reise 15 ganger i løpet av en måned for å få 20 prosent rabatt. Fra og med denne uken holder det med sju. Rabatten på 40 prosent blir også nådd noe tidligere.

Bakgrunnen for rabattordningen er at mange etterlyste mer fleksible kollektivbilletter etter pandemien.