Eller til å bli ordfører eller byråd, hvis borgerlig side skulle vinne valget 11. september?

Og kan hele kandidaturet føre til at Frp bare fortsetter sin mangeårige nedadgående spiral og sånn sett svekke borgerlig sides mulighet til å fravriste Raymond Johansen makten?

Uvanlig grundig beklagelse

Dette må Lars Petter Solås (38) ta stilling til. Ettersom alle frister er ute for innlevering av valglister, og til å trekke seg fra dem, er det kun kandidaten selv, ikke partiet, som kan søke valgstyret i Oslo om å få bli strøket fra listen. Dette reguleres av valgloven. Solås kan sende en begrunnet søknad til valgstyret om å bli fjernet fra listen, men det er langt fra noen selvfølge at den blir innvilget i møtet 25. mai.

Mandag gikk Solås ut med en beklagelse på Facebook, og han gjorde det uvanlig grundig. Jeg tror knapt jeg har sett noen legge seg flatere, knapt nok flyndrer. Likevel varslet han i innlegget ikke at han ville forsøke å trekke seg fra valglisten. Han sa i stedet han hadde ville jobbe for å vinne tilliten tilbake. Har han ikke gitt opp kampen?

Siden søndag har saken vært til behandling i Frps sentrale organisasjonsutvalg. De har innkalt kreti og pleti av folk som var til stede på stortingsrepresentant Morten Stordalens hotellrom natt til søndag 29. april.

Den strengeste reaksjonen er eksklusjon, altså at Solås permanent fratas medlemskapet i Frp.

Kan få «god hjelp»

Andre reaksjonsformer er å frata ham medlemskapet for en tidsavgrenset periode, eller begrense anledningen for å kunne velges til politisk og/eller organisatoriske tillitsverv, eller å begrense anledningen til deltakelse på arrangement og møter i regi av partiet.

Foreløpig har ikke utvalget konkludert. Men hvis konklusjonen blir eksklusjon, så vil han få «god hjelp» til å ta sin beslutning. Da vil jeg tro at Solås skriver en søknad til valgstyret i Oslo. Jeg vil også tro at valgstyret vil se i godhet til Solås hvis dette skjer. Det er vanskelig å se hvilken nytte noen skulle ha av at en person blir stående øverst på listen til et parti som har ekskludert vedkommende. Dersom valgstyret kommer til at dette er innenfor loven å gjøre, da.

Blir han ekskludert? Jeg kan ikke vite det sikkert, men praktisk talt alle sentrale personer jeg har snakket med i Frp har levnet ham små sjanser. Men de sitter ikke i organisasjonsutvalget. Kan undersøkelsene utvalget nå gjennomfører fremskaffe opplysninger som nyanserer bildet av hva som skjedde på nachspielet til Solås' fordel?

Det har siden saken sprakk i Dagbladet fredag vært opptil flere uklare detaljer og stadig nye versjoner i denne historien. Dagbladet har bestemt seg for ikke å anmelde Solås, mens Nettavisen avventer Frps gjennomgang. Det var medarbeidere i disse to mediene som sendte en bekymringsmelding til Frp etter nachspielet.

Les også

Grünerløkka-mann (56) stemte for «galimatias» til 50 milliarder kroner på Stortinget

Husker ikke en puck

Selv sier Solås at han hadde «black out» denne natta. Han husker ikke en puck. Han hadde altså drukket seg inn i en situasjon som gjør at han ikke kan forsvare seg selv, verken offentlig eller overfor sitt eget parti. Det er en dårlig posisjon å sette seg i.

Den som trolig liker hele denne saken aller dårligst, nest etter de som ble utsatt for oppførselen, er Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Ved forrige valg, i 2019, fikk Frp bare 5,3 prosent av stemmene, og ble dermed det åttende største partiet i Oslo bystyre. De siste målingene i Oslo viser dødt løp mellom rødgrønn og borgerlig side. Jo svakere Frp gjør det, jo mer svekkes de borgerliges muligheter for seier.

Lars Petter Solås er ikke spesielt godt kjent blant Oslos innbyggere. Men han er ikke helt ukjent heller, i motsetning til andrekandidaten Magnus Birkelund, som trolig rykker opp hvis Solås fjernes.

Men valget av Solås i november i fjor var politisk meget interessant. «Livets harde skole» tapte makten i Frp, var tittelen på kommentaren jeg skrev etter nominasjonsmøtet.

– Tiden er inne for å søke makt, sa Solås i sin valgtale.

Les også

Frykt og avsky i Oslo Arbeiderparti

Ikke rykende ruinhaug

Så fastslo han at Oslo er Norges beste by!

– Oslo er ikke en rykende ruinhaug, fastslo han.

Dette var en helt annen profil enn den Christian Tybring-Gjedde, den ekskluderte tidligere lederen Geir Ugland Jacobsen (nå i Demokratene) og gamlefar sjøl, Carl I. Hagen og så mange andre i partiet hadde dyrket i mange år, som regel med et konsekvent negativt perspektiv på innvandring.

Oslo Frp har vært en kuriositet, en komplett ubetydelighet, i Oslo-politikken siden de i 2011 selv valgte å forlate det borgerlige byrådet, offisielt fordi de ikke kunne leve med at det nye Munch-museet ble bygget. Det var i dette valget Frp i Oslo knakk – partiet ble helt nøyaktig halvert, fra 14,4 til 7,2 prosent. Siden har de aldri reist seg, og ved stortingsvalget i 2021 fikk de kun inn én stortingsrepresentant.

Dystopisk Frp

Det «moderate», «ansvarlige» og maktorienterte Frp – si gjerne Siv Jensen, Ketil Solvik-Olsen, Jon Georg Dales Frp – hadde endelig seiret over det populistiske og lett dystopiske Frp.

Denne delen av Frp hadde nok ønsket seg en mer kjent og karismatisk mann enn Lars Petter Solås fra Lambertseter. Men han mente i hvert fall at Frp skal inn i byrådet, og hadde de «rette» meningene og snakket stort sett i hele setninger. «You ain't a beauty but, hey, you're all right», som Bruce Springsteen sang – Solås fikk duge!

I stedet ble han ryddegutten som rotet til alt i en rotbløyte.