I juni åpnet regjeringene grensene og ga utenlandske arbeidere fritak fra karantene i ti dager.

Aftenposten skrev i onsdag kveld at avgjørelsen ble tatt etter sterkt påtrykk fra lobbyister fra Norsk Industri og NHO.

Helsetopper advarte også mot reglene fordi de stred med covid-19-forskriften og at risikoen for importsmitte var «særlig stor», ifølge avisa. I tillegg skal reglene ha blitt skrevet av lobbyistene, for så å bli publisert før FHI, direktoratet og departementet hadde behandlet dem.

Helseminister Bent Høie har sagt at ordningen fungerte «veldig fint da smittesituasjonen i Europa var annerledes enn nå». Han har også vist til flere grunner for karantenefritaket:

  • Unntaket var «ekstremt viktig for mange norske arbeidsplasser».
  • Smitteutviklingen i Europa var positiv.
  • Regjeringen vil prioritere barn og unge og beskytte arbeidsplasser både når de åpner og lukker.

Sjokkert MDG-politiker

Likevel har kritikerne stått i kø etter avsløringen.

Der byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har refset regjeringen på Facebook, går Oslo MDGs leder Sigrid Z. Heiberg enda hardere til verks da hun snakker med Avisa Oslo.

– Det er helt sjokkerende. Det avslører at en regjering som omtaler seg selv som næringsvennlig i realiteten grovt favoriserer enkeltbransjer på bekostning av andre, sier en svært irritert Heiberg.

Oslo MDG-lederen mener at Aftenposten-avsløringen viser oljebransjens enorme makt over regjeringen. Så stor er denne makta at ikke engang smittevernfaglige råd går foran, slik Heiberg ser det.

Mener regjeringen forskjellsbehandler

Samtidig viser Heiberg til et stort skille mellom hvordan regjeringen har opptrådt overfor Oslo kommune.

Da byrådet ropte om øyeblikkelig hjelp til utelivsbransjen utover den generelle kompensasjonsordningen, kom kommunalminister Nikolai Astrup (H) ifølge NTB med følgende råd:

– Jeg vil oppfordre Raymond Johansen til å vurdere hva Oslo kommune selv kan gjøre for å avhjelpe situasjonen for bedriftene i Oslo som sliter, for eksempel å lempe på eiendomsskatten eller andre avbøtende tiltak.

På Stortinget har flertallet stemt ned MDGs forslag om å utbetale 200 millioner kroner bevilget til lokalt næringsliv rammet av lokale koronarestriksjoner. Samtidig falt også forslag om å utvide kompensasjonen til bedrifter med stort omsetningsfall og å gi huseier mulighet til å kutte leieutgifter uten at leier får mindre i kompensasjon.

Ber om nødhjelp

Dette er ordninger Sigrid Z. Heiberg mener at regjeringen nå bør bytte mening om.

– Valget til regjeringen om å sikre oljebransjen billig arbeidskraft kan ha bidratt til at vi måtte stenge ned igjen, og dermed til enormt mange konkurser, argumenterer Heiberg.

– Nå må de slutte å favorisere enkeltbransjer, sette smittevern først og komme med strakstiltak som næringslivet i Oslo trenger, sier hun.

Onsdag var det møte i Oslo bystyre. Der frontet Høyre og Venstre et forslag om at Oslo kommune selv skulle betale ut 90 millioner til et hardt rammet næringsliv, men fikk nei fra MDG og byrådspartiene.

– Hvorfor sa dere nei til det?

– Kommunen kan ikke snu opp ned på sitt budsjett for kriseløsninger for næringslivet. Vi har ansvar for viktige tjenester som innbyggerne må ha, og har ikke de økonomiske musklene som staten har, svarer Heiberg.

– Forfordeler ingen

– Vi forfordeler ingen, og skiller ikke mellom den ene og andre næringen. Men en næring som lever av at folk møtes, vil rammes hardere enn en næring hvor man jobber alene og der det er lettere å holde avstand.

Det svarer statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i helse- og sosialdepartementet på anklagene fra MDG. Ifølge Bjerke har regjeringen gjort mange endringer for å ivareta arbeidsplasser, både i kulturlivet og industrien.

Avisa Oslo spør om hensynet til oljebransjen har gått foran smittevernregler i den aktuelle saken. Her viser Bjerke til smittevernloven. Den gir ikke hjemmel til uforholdsmessige strenge tiltak.

– Da unntaket ble gitt gikk smitteutviklingen i positiv retning i Europa, og ulike aktører i næringslivet ønsket tilpasninger slik at de fikk benyttet utenlandsk arbeidskraft igjen,

– Har ikke drevet den andre smittebølgen

– Det var aldri aktuelt å gjøre endringer som ikke var smittevernfaglig forsvarlige, fortsetter statssekretæren.

– Er det noe som tyder på at karantenefritaket har bidratt til den smittebølgen vi ser nå og dermed nedstengingen i Oslo?

– Denne unntaksregelen har ikke drevet den andre smittebølgen. Ifølge Folkehelseinstituttet er erfaringen at utbruddene på disse industriarbeidsplassene i hovedsak fører til smitte mellom arbeidskolleger og i liten grad den alminnelige befolkningen i lokalsamfunnene., svarer statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.