Hittil i år har Norge hatt 110 sommerdager, 70 høysommerdager og 25 tropedager.

Det meldte Meteorologisk institutt på Twitter lørdag 27. august.

Sommerdager, høysommerdager og tropedager

Meteorologisk institutt ser på temperaturdøgnet som måles fra klokken 20.00 til 20.00 når de måler sommerdager.

  • En sommerdag har 20 grader eller mer
  • En høysommerdag har 25 grader eller mer
  • En tropedag har 30 grader eller mer

58 sommerdager i Oslo – ingen tropedager

Avisa Oslo spurte meteorologen hvor mange sommerdager Oslo har hatt så langt i 2022, og vakthavende meteorolog Bente Wahl kan fortelle at Oslo har hatt 58 sommerdager per 28. august.

– Ved målestasjonen på Blindern er det målt 58 sommerdager og 17 høysommerdager i år – og faktisk ingen tropedager, forteller hun.

Den første dagen som kan defineres som en sommerdag i år kom ikke før 4. juni, noe som er ganske sent. I år har det heller ikke vært noen tropedager, mens i 2021 var det flere tropedager i Oslo i julimåned.

Varmerekord i fjor

Sommeren 2021 var dog varmere enn normalen, og det ble satt rekord i antall sommerdager i Oslo.

Den gamle rekorden på 78 sommerdager mellom juni og august fra 2006 ble slått i fjor.

– Hittil i år har temperaturene ligget litt over normalen, men det har ikke vært de veldig varme periodene som vi så for eksempel i fjor. Vi har ikke hatt noen tropedager, men det er normalt at det registreres et par dager over 30 grader i løpet av juli, sier Wahl.

Hun forteller at det som beskriver Oslo-sommeren i 2022 best er at den har vært relativ normal når det kommer til temperatur, men langt tørrere enn normalt.

– Juli var veldig tørr og så langt i august har vi hatt 85 millimeter nedbør. Normalen for august er 103 millimeter, sier hun.

Hittil i august har temperaturene i Oslo ligger på 17,7 i snitt, mens normalen er 16,5. August har altså vært varm, mens i juli og juni lå temperaturene nærmere det som er normalt for måneden.

Fine dager neste uke

Den siste helga i august har temperaturene bikket 20 grader, og når Avisa Oslo snakket med meteorologen søndag formiddag har hun troen på at det kan bli opp mot 24 grader i Oslo utover dagen. Deretter synker imidlertid temperaturene litt, men det blir fortsatt fine dager i det august blir til september.

– Det blir litt kjøligere utover, men det er ikke så unaturlig – vi går jo tross alt mot høst. Sola kommer senere opp og går tidligere ned, og færre soltimer betyr gjerne at temperaturene synker. Samtidig vil de fortsatt ligge rett under 20, på 18–19 grader, og været blir fint – så det er fortsatt litt igjen av sommeren, sier Bente Wahl.

Hun kan fortelle at det ikke ser ut til at det blir noe nattefrost med det første, så planter og møbler som bør tas inn før vinteren kan få stå litt til.

– Dessverre er det fortsatt tørt. Jeg tror det er mange som venter på litt regn nå, avslutter hun.