– Helseministeren må slutte å hive ansvaret over på sykehusene, og gi en tydelig beskjed om at ABC-klinikken skal videreføres i de nye sykehusplanene. Det handler om nok plass og nok ansatte.

Det sier Marit Kristine Vea, nestleder og miljøpolitisk talsperson i Oslo Venstres bystyregruppe til Avisa Oslo.

Og hun har mange bak seg som støtter henne. Faktisk alle partiene i Oslo.

Vi møter henne og representanter fra alle de politiske partiene i bystyret utenfor ABC-klinikken, sammen med jordmor Maria Joynt.

– Det at vi er varslet nedlagt er en fallitterklæring for fødselsomsorgen. De som er friske fødende bør ha tilbud om en jordmorstyrt enhet sånn som ABC er, sier Joynt til AO.

Venstre-politiker Vea står bak en interpellasjon omhandlende fødselsomsorgen i Oslo som alle partiene i bystyret har sluttet seg til.

Noe av årsaken til interpellasjonen er nyheten om at det populære fødestedet for naturlige fødsler, ABC-klinikken, etter planen skal fjernes når Ullevål sykehus legges ned.

Vea mener nedleggelsen av ABC-klinikken svekker både kvaliteten og valgfriheten i fødselstilbudet.

– Vår bekymring er at enda flere kvinner vil få psykiske og fysiske helseplager dersom disse planene gjennomføres, sier hun.

Klar oppfordring

På bystyremøtet neste onsdag vil et samlet bystyre be byrådet om å oversende følgende anmodning til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap):

«Oslo bystyre ber regjeringen sikre at fødsels- og barselomsorgen i Oslo styrkes, ikke svekkes, dersom de nye sykehusene realiseres. Det må innebære at ABC-tilbudet opprettholdes og at de nye fødeavdelingene både er store nok og godt nok bemannet til at kvinner og barn kan tilbys en bedre omsorg enn i dag. Sykehusoppholdets lengde må tilpasses kvinnens og barnets behov.»

– Det er ikke veldig ofte hele bystyret står så samlet, så vi håper helseministeren vil lytte. Til nå har hun elegant sparket ballen over til sykehusledelsen, som har gitt diverse vage svar, men ingen av dem beroliger oss, sier Vea og fortsetter:

– Sykehuset legger opp til at kvinner skal ut av sykehuset innen 24 timer etter fødsel. De kan gjerne si at kvinner skal få bli så lenge det trengs, men i praksis er det umulig når det ikke settes av nok plass til det. ABC-klinikken har de heller ikke plass til.

Interpellasjonen er signert kvinner fra alle partier: Marit Kristine Vea (V), Karoline Grosås Nordbø (KrF), Line Steine Oma (Ap), Maren Rismyhr (R), Marianne Borgen (SV), Hulda Holtvedt (MDG), Camilla Strandskog (H), Aina Stenersen (Frp), Cecilie Lyngby (Fb) Og Nadine Al-Mustafa (Sp).

– Kvinner og barn blir en innsparingspost

Avisa Oslo har skrevet flere saker om mødres negative opplevelse med fødetilbudet i Oslo.

– Vi får så mange tilbakemeldinger fra kvinner om at dagens fødeomsorg ikke er god nok. Mange føler seg både overkjørt og overhørt. Det er historie på historie om kvinner som ikke føler seg godt ivertatt. Det har konsekvenser på sikt. Når vi nå skal lage nye sykehus i Oslo må vi passe på at de blir bedre og ikke dårligere. Det er det siste vi er redd for; at kvinner og barn igjen blir en innsparingspost. Det er i så fall ikke første gang, mener Vea.

Hun mener det finnes ett tilbud som skiller seg ut i mylderet av kritikk: ABC-klinikken.

– Her er det mange kvinner som sier at de har en annen fødeopplevelse, også er det likevel det tilbudet regjeringen vil legge ned. Det mener vi er helt feil. Vi må helle utvide det, istedenfor å stenge det som faktisk fungerer.

– Det har vært en politisk visjon om å ha helhetlig omsorg. ABC-klinikken er kanskje det eneste stedet som oppfyller det i Norge. Vi sliter heller ikke med å rekruttere jordmødre – fordi du har laget et sted som er godt å jobbe og godt å føde, sier jordmor Maria Joynt.

Vea fødte selv på ABC-klinikken i 2018 og 2020.

– For meg var ABC-klinikken det eneste tilbudet jeg følte meg trygg ved. Jeg hadde ikke likt å bli tvunget inn på en vanlig avdeling. Jeg trengte å ha en rolig og trygg en-til-en oppfølging av jordmor og er veldig takknemlig for at jeg fikk føde på ABC, sier hun til AO.

Ordføreren: Tror regjeringen kommer til å høre på bystyret

Ordfører Marianne Borgen sier til AO at bystyret neste onsdag kommer til å være «svært tydelige på hva de forventer av statlige myndigheter når det gjelder å sikre god fødselsomsorg for fødende også i hovedstadsområdet».

– Har du noe tro på at Kjerkol kommer til å snu?

– Jeg tror alltid at det er mulig å få til endringer i politikken. Når mange nok sier tydelig ifra, og når erfaringene og fakta kommer på bordet.

Borgen viser til at de har fått mye god faktainformasjon om hvor vellykket og fornøyd folk er som føder på ABC-klinikken, men at byen samtidig også trenger vanlig gynekologiske avdelinger og fødestuer.

– Jeg tror virkelig på at regjeringen kommer til å høre på et bredt politisk flertall i Oslo. Vi må aldri gi opp en sånn kamp, sier hun og legger til at mange kvinner har tatt kontakt med dem som politikere og bedt om å være med i kampen.

– Vi kommer til å si høyt og tydelig ifra nå, men også framover, fastslår ordføreren.

  • Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier at det ennå ikke er vedtatt hvordan ABC-klinikken og nye OUS skal organiseres. Les hele svaret lenger ned i saken.

– Et uverdig mål

Camilla Strandskog, bystyremedlem for Høyre, sier hun har fulgt debatten om endringer i fødetilbudet i Oslo med stor uro:

– Jeg reagerer særlig på at det er et uttalt mål å sende hjem hver femte nybakte mor i løpet av det første døgnet etter fødsel. Man er sårbar etter en fødsel og da trenger man ro og omsorg, ikke et press på å reise hjem så fort som mulig.

Leder av helse og sosial utvalget og partileder i FNB Cecilie Lyngby kaller det «et uverdig mål».

– Ingen kvinner skal føle press om å reise hjem etter et døgn, tvert imot må sykehusoppholdets lengde tilpasses kvinnens og barnets behov. Dette er ulikt for alle, sier hun til AO.

– Jeg synes det er helt hjerterått at kvinner risikerer å bli kastet ut etter 24 timer, sier Nadine Al-Mustafa (Sp) som også er til stede.

Hun fortsetter:

– Forskning viser at dette ABC-tilbudet er veldig ettertraktet og ønsket hos familiene. Om noe burde utviklingen gå motsatt og heller styrke dette tilbudet.

Videre mener hun at tomtene på Aker og Rikshospitalet samlet og hver for seg er altfor små i de nye planene til Helse Sør-Øst.

– Dette burde sette insentiver til å heller utrede og bygge her på Ullevål. Jeg er veldig glad for at et samlet bystyre er med på denne interpellasjonen, også håper jeg at helseministeren hører på grasrota, sier Al-Mustafa (Sp).

Tror de kommer til å bli tvunget til å snu

Maren Rismyhr (R) mener byen trenger minst to fødeavdelinger.

– Det er heller ikke plass på Aker til det de planlegger der, fordi Gaustad er altfor lite., og da må man flytte mer og mer til Aker – da blir det ikke plass til noe sånt som en skikkelig fødeavdeling, sier hun.

Rismyhr poengterer at ABC-klinikken oppsto på Aker på 1990-tallet, før den ble lagt ned. Hun mener den bør gjenopprettes på Aker, i tillegg til at den på Ullevål bevares.

– Har du tro på at Kjerkol kommer til å snu?

– Det kan hende hun blir nødt til å snu, for opinionen er voksende. Og da tenker jeg på hele sykehussaken. Jeg tror de kommer til å bli tvunget til å snu, og de kommer ikke til å klare å legge ned Ullevål for det er behov for det, sier Rødt-politikeren.

Karoline Grosås Nordbø (KrF) sier til AO at hun «tenker dette er en tragedie for fødselsomsorgen i Oslo og ikke minst i Norge»

– ABC går jo foran og viser at kvinner trenger omsorg, ikke bare når fødselen står på, men også før, under og etter. Vi ser mange kvinner lider av fødselsdepresjon, og hvis man ikke følger opp kvinnen rett etter fødsel vil man få enda flere problemer etterpå.

Som flere andre sier hun at myndighetene heller bør se til ABC og utvide tilbudet til flere steder i landet.

– Jeg tror helseministeren kommer til å snu fordi hun ser at her er det bred enighet, alle ønsker dette, og man kan ikke gå på kompromiss med kvinnens helse og fødetilbudet i Oslo.

Ambisjon om å bevare føde- og barseltilbud

Avisa Oslo har forelagt kritikken fra bystyret for helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. I en e-post svarer hun at det ikke er vedtatt hvordan ABC-tilbudet og nye OUS skal organiseres. Men at dette skal planlegges sammen med ansatte, ledere og brukere for å gjøre tilbudet på de nye sykehusene så gode som mulig.

– Min forventning til OUS er at de legger til rette for en differensiert fødselsomsorg og at de bruker prosessen framover til å ta innspill fra fagmiljøer, organisasjoner og selvfølgelig også Oslo bystyre, sier Kjerkol.

Kjerkol har varslet at det skal gjøres et arbeid om det helhetlige føde- og barseltilbudet, som skal omfatte bemanning, følgetjeneste, heltidsstillinger og ny finansieringsmodell.

Har satt av penger

For 2022 er det bevilget 64 millioner kroner til 200 nye utdanningsstillinger for spesialsykepleiere i sykehusene, herunder også for jordmorutdanningen. I tillegg skal opptakskapasiteten til sykepleierutdanningene økes med 500 studieplasser fra og med høsten 2022, sier helse- og omsorgsministeren.

God fødselsomsorg avhenger av at vi har nok jordmødre, både på sykehus og i kommunene, sier Kjerkol.

FIKK DU MED DEG DISSE SAKENE OM FØDE- OG BARSELTILBUDET I OSLO?