Anoushka Nordby (25) jobber som frivillig for miljøorganisasjonen Fjord Cleanup, som arbeider for å rydde og beskytte det marine miljøet i indre Oslo Fjord.

Tirsdag formiddag var Nordby på vei til sin betalte jobb, da hun tittet ned fra Hausmanns bru.

– Jeg titter ofte ned for å se om det er noe søppel eller sparkesykkel vi kan plukke opp.

Men denne gangen ble hun vitne til et svært sjeldent syn i Akerselva.

– Jeg så at det plasket i vannet, og ble nysgjerrig. Først trodde jeg at noen kanskje hadde falt ut eller at det var en hund som kanskje hadde satt seg fast i plast eller søppel, sier hun til Avisa Oslo.

Sel med fisk

Da hun tuslet litt nærmere og var klar for å hoppe ut for å redde «hunden», så hun noe hun aldri har sett før i Akerselva.

– Det var en stor sel som svømte rundt og spiste en stor fisk. Den var veldig lite sky, sier hun til Avisa Oslo.

Hun har gjennom den frivillige jobben i Fjord Cleanup vært mye i Oslofjorden og sett en del sel.

– De er jo fine, vakre og spennende dyr, det finnes en del i Oslofjorden. Sånn sett er det eksotisk å se denne i Akerselva. Sel i havet er ganske sky for mennesker. Men denne selen koste seg med fisken.

Hun tror den må ha svømt opp fra Operaen og oppover tunnelen og til brua.

– Jeg vet ikke hvor naturlig det er for selen å svømme opp elever. Men jeg tenker det er et veldig trist syn på mange måter. Den svømte mellom søppel og en sparkesykkel.

Sosiale dyr

Kjell Tormod Nilssen, forsker ved Havforskningsinstituttet, sier det fines to forskjellige seltyper i Norge.

– Det er cirka 7000 steinkobber langs hele norskekysten og ca. 4000 haverter, de fleste av disse fra Trøndelag og til Finnmark.

Det hender at steinkobber svømmer opp i elver, sier han.

– Men ikke på denne tida av året. Vanligvis skjer dette om sommeren.

Selv om han ikke kjenner til hvorfor denne svømte opp Akerselva, tror han selen mest sannsynlig var nysgjerrig. Nilssen forteller at sel er svært sosiale dyr.

– Særlig mellom artsindividene. De ligger i tette grupper på land, både havertene og steinkobbene, men disse to artene ligger ikke sammen. Av og til kan man observere enkeltindivider av havert sammen en flokk steinkobbe på land.

– Hvordan skal vi mennesker forholde seg til selen?

– Unngå å skremme den, dersom den trenger hjelp for å komme seg ut i sjøen så er det greit å hjelpe til. Dersom den er frisk, så finner den nok veien ut igjen, sier han.

Trolig tilgang på mat

Bymiljøetaten ved pressekontakt Bård Eion Flaen opplyser til Avisa Oslo at de ikke fikk inn noen meldinger om sel i Akerselva tirsdag.

Men at sel trekker et stykke oppover i elver, spesielt der hvor de er stilleflytende, er ikke et ukjent fenomen, sier Flaen.

Han mener mat kan ha vært en motivasjon da selen svømte oppover elva.

For øyeblikket har den trolig god tilgang på ferdig gytt laks, som er på vei ned elva. Det er også vanlig at typisk sjøfisk, som flyndre, kan trekke et stykke oppover elver for å finne mat, så selen er nok i godt selskap.

Dersom du kommer over mens du går langs elva de nærmeste dagene, har Flaen en klar oppfordring:

La selen være i fred.

Anoushka Nordby håper den finner seg veien tilbake til hvor den hører hjemme.

– Jeg håper den fikk seg et godt måltid og den kommer seg tilbake uten noen problemer.

LES OGSÅ: