I helga vedtok Venstre at kommuner som ønsker det, skal få gjennomføre prøveprosjekt med regulert omsetning av cannabis.

Vi har dessverre en regjering som tviholder på en ruspolitikk som er inhuman og fordomsfull. I Oslo ser vi hvor store skader det påfører våre innbyggere. Derfor har vi vedtatt en lokal rusreform. Bergen, Trondheim og Kristiansand har gjort det samme. Vi har ikke tid til å vente på en rus-konservativ regjering.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Selger cannabis når ølsalget er stengt

Det er naivt å tro at dagens ruspolitikk hindrer omløp av cannabis. Det selges allerede cannabis i Oslo. Dealere selger cannabis til mindreårige. De selger cannabis når ølsalget er stengt. De selger cannabis som ikke er kvalitetssikret. De selger cannabis, og vil kanskje også pushe noe mer. Dagens politikk fører til et marked som ikke skiller mellom de letteste rusmidlene og andre, tyngre rusmidler. Det gjør at veien inn til det tyngste rusmiljøet blir kortere.

For mange ungdomsskoleelever er det lettere å få tak i cannabis enn øl. Ungdom og politi melder om at cannabis selges over Snapchat. Dette er et stort, men likevel fullstendig ukontrollert marked. For noen ungdommer blir det illegale markedet også veien inn i dealing og kriminalitet. På det illegale markedet vinner de farligste.

Jeg vil heller at Oslo skal ta kontroll og regulere dette salget. Det vil kunne fjerne en viktig kilde til kriminalitet i byen vår. Regulerer vi salget av cannabis, sørger vi for at store deler av rusmarkedet blir flyttet fra det illegale gatesalget, til et lovlig og trygt tilbud, på for eksempel apoteket. Det vil svekke det kriminelle gatemiljøet, og vil for mange bety at de ikke får en vei inn i kriminalitet.

Lettere å få cannabis som medisin

Venstre vil dessuten gjøre det lettere å få utskrevet cannabis som medisin. Det er lav risiko for utvidet bruk, samtidig som enkeltmennesker kan ha stor helsemessig gevinst av det. For Venstre er det viktig å motvirke selvmedisinering og slå beina under det illegale markedet. Det gjør vi ved å finansiere forskning på bruk av cannabis som medisin, og etablere et regelverk og marked for innenlandsk produksjon.

Flere og flere land innser at den eneste måten å sikre brukernes sikkerhet og bekjempe organisert internasjonal narkotikakriminalitet, er ved å opprette et regulert marked. Tiden er overmoden for å slå beina under det illegale markedet, og ta kontroll over cannabissalget i Oslo.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Venner fra Amsterdam får sjokk av å se Oslos åpne rusmiljø

Les også

Rusdebatten er preget av fordommer og hersketeknikker

Les også

Venterommet på legevakten en natt til lørdag

Les også

Jeg skal se fotball-VM uten skam