Oslodebatten kjenner skribentens identitet. Vedkommende har barn i Osloskolen.

I dag markeres ofte bursdager med at bursdagsbarnet har med kake, kjeks eller is på skolen. Lucia markeres med lussekatter, premier på AKS kan fort være kjeks, når man ser film kan det hende at det deles ut popcorn, når det er jul kan det deles ut pepperkaker. Alt dette gjøres i beste mening, men er etter min mening problematisk.

Da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen på 80-tallet hadde vi avslutning til jul og sommer. Da var det lov å ha med en brus og litt godteri på skolen. Hver enkelt hadde med ønsket mengde av det de selv likte. Hadde noen bursdag sang vi bursdagssang på barneskolen. Vant man en konkurranse ble man gratulert, og kanskje var det en premie i form av et gode, men den premien var aldri mat.

Hvorfor er det problematisk at det deles ut mat på skolen? Det kan være mange og sammensatte svar på akkurat det. Det finnes allergier, overvekt, fattigdom, matintoleranser, og sykdommer som for eksempel Cøliaki. Det å ta hensyn til alle disse er vanskelig og ekstra vanskelig hvis du ikke selv, eller barnet ditt, har noen utfordringer med noe av dette.

Selv har jeg barn som er i en av disse kategoriene, og som flere ganger har kommet hjem og vært lei seg fordi de andre barna har fått noe ekstra godt å spise.

Å sørge for at foreldre varsles hver gang noen finner det for godt å ta med noe for å feire ett eller annet, skjønner jeg er en vanskelig oppgave for skolen og AKS, og noe de bør få slippe.

Det kan gjøres ved at man kutter ut all utenom-maten på skolen. Mat kan barna ha med til seg selv. Skal skolen ta ansvaret for at alle mulige dietter følges og allergier unngås, når noen i beste mening skal feire noe, må de settes i stand til det. Der er skolen overhodet ikke i dag. Jeg er heller ikke sikker på om det er klok bruk av skolenes knappe ressurser.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Ærlig talt. Når ble det fritt fram å stjele?

Les også

Naboene på Frogner var en sammensveiset gjeng. Så kom misforståelser i veien

Les også

Ikke alle klarer å slå røtter på «østkantens vestkant»

Les også

En tusj, en klut og en tavle. Sånn er en typisk fredagsøkt i matte hos oss

Les også

En jente må legge lillebror, pynte treet og rydde. Den voksne er for full