Onsdag kom årets første farevarsel for brannfare på Østlandet. Tørt gress og død vegetasjon kan starte store branner, advarer meteorologene.

– I områder der snøen har smeltet er gress- og lyngbrannfaren stor. Vegetasjon kan lett antennes og veldig store områder kan bli berørt, skriver meteorologene på X.

På sine nettsider advarer de om lokal gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder inntil det kommer regn av betydning eller til ny vegetasjon vokser opp. Allerede lørdag oppsto en gressbrann sentralt i Oslo.

De minner også om det generelle bålforbudet, som trådte i kraft allerede 15. april

Tørt i hovedstaden

– Det er en stund siden det har kommet ordentlig med nedbør. De siste 30 dagene har det vært lite nedbør i Osloområdet. Enkelte har dager har det kommet rundt 6–7 millimeter, men det er ikke veldig mye. Sist det regnet ordentlig var den 16. mars, sier vakthavende meteorolog, Marit Berger.

Med andre ord er det tørt i byen og man må være påpasselig. Likevel vil det variere fra sted til sted hvor lenge det er siden snøen trakk seg tilbake.

– Nå er det meldt litt vekslende vær framover og det kommer lokalt nedbør enkelte steder, men det tørker fort.

Berger sier det er meldt litt nedbør både i morgen, fredag og til helgen, men at det er usikkert hvor mye som kommer.

– Varmen som er meldt neste uke kan også sette fart på veksten av ny vegetasjon i naturen. Det kan bidra til å dempe brannfaren.

– Sikkert bare et tidsspørsmål

– Det første som gjerne oppstår på våren er gress- og lyngbranner mer enn skogbranner, sier kommunikasjonssjef Sigurd Dalen i Brann- og redningsetaten.

Han sier etaten ikke har fått inn meldinger om betydelige branner i og rundt byen fram til nå, men at man må være påpasselig på den tørre vegetasjonen.

– Alt dødt materiale er tørt og det kommer til syne nå. Det tørker fort og det brenner godt, så den skal man være oppmerksom på. Ikke legge fra deg engangsgrillen hvor som helst. Det er viktig i denne tida før det blir ordentlig grønt. Det er derfor bålforbudet gjelder så tidlig her på Østlandet.

Han oppfordrer publikum til å utvise aktsomhet og påpeker at bålforbudet er en pekepinn på at naturen rundt oss trenger ekstra varsomhet på denne tiden.

– Det har vært rolig til nå, men det vil nok sikkert bare være et tidsspørsmål før vi får inn meldinger om branner, sier han.